Belföld

Kaotikus a vonatközlekedés a sztrájk miatt

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) megkezdte pénteken 0 órakor a 18 óráig tartó munkabeszüntetést a vasúton. A nap folyamán várhatóan kiszámíthatatlanul járnak majd a vonatok. A fővárosi tömegközlekedés egyelőre zavartalan.

A reggeli szolgálatváltások után javult az ország vasúti közlekedésének helyzete, a pályavasúti munkavállalók közül egyre többen veszik fel a munkát.

A cég közleménye szerint a sztrájk kezdete után, a nulla óra és reggel 6 óra között közlekedő vonatok csaknem 70 százaléka elindult, majd a reggeli műszakváltás után a 8 órási adatok szerint, a közlekedő vonatok száma megközelítheti a 90 százalékot – közölte a MÁV kommunikációs osztálya.

Az egyik legjelentősebb változás, hogy Budapesten a Déli pályaudvaron megindult a közlekedés.

A dél-balatoni járatokat eddig Kápolnásnyéken tartották fel a sztrájkolók, ez azonban megváltozott, így az itt közlekedő járatok Székesfehérvárról egészen a Déli pályaudvarig be tudnak érni. A MÁV tájékoztatása szerint megindult a közlekedés a Budapest-Hatvan vonalon.

Képgaléria (Fotó: Gáti András)

Képgaléria (Fotó: Gáti András)

Elég egy váltókezelő

Forgalmi szempontból jelentős változás, hogy Miskolc csomóponton elindult a vonatközlekedés, és Debrecen is indít és fogad vonatokat. Változás állt be a Budapest-Újszász szakaszon is, mivel már Rákos állomáson tovább tudnak közlekedni a vonatok egészen Kőbánya-Felső állomásig.

Budapest-Nyugati pályaudvaron folyamatos a közlekedés, a váci vonalon megközelítően félóránként indulnak a vonatok, de késésekre lehet számítani. Az utasok számára ugyancsak kedvező változás, hogy a veresegyházi vonalon is megindult a közlekedés.

Az ország jelentősebb csomópontjai közül továbbra is áll a forgalom Szegeden és Pécsett, leállt a közlekedés Szombathelyen, és áll a forgalom Budapesten a Keleti pályaudvaron.

Az érettségik rendben

Nem zavarta meg a LIGA országos sztrájkja a német nyelvi írásbeli
érettségiket, a vizsgák 1068 helyszínen csaknem 29 ezer diákkal rendben
megkezdődtek pénteken és zavartalanul folynak – közölte az Oktatási
Hivatal. Sem az OH központjába, sem regionális igazgatóságaira nem
érkezett semmilyen rendkívüli esetről bejelentés.

Szeged helyett Kiskundorozsma állomás indít és fogad járatokat. A szegedi állomási sztrájk miatt a Békéscsaba irányába és onnan közlekedő vonatok Szeged-Rókus állomásra érkeznek és onnan indulnak. Salgótarjánnál két váltókezelő sztrájkol, ezért továbbra is áll a forgalom.

A fővárosi elővárosi közlekedésben Pusztaszabolcsig és Esztergomba menetrend szerinti a közlekedés.

Járnak a vonatok Székesfehérvár és Komárom között. Nyugat-Magyarországon Zalaegerszeg néhány járatkimaradást leszámítva folyamatos a közlekedés, Celldömölkön csak átmenő forgalom van, Tapolca és Keszthely nem indít és nem fogad járatokat. Veszprémben járnak a vonatok.

A győri vonalon szintén folyamatos a közlekedés, azonban az osztrák vasút, az ÖBB nem küld nemzetközi vonatokat, az Eurorégiós vonatok határtól-határig járnak. A szegedi állomás sztrájkja miatt kishatárforgalom sincs Szeged-Szabadka között.

Az összes busz és vonat közlekedik Békésben

A Volántársaságok közül egyedül sztrájkot hirdető Körös Volánnál is mind a helyi, mind a helyközi járatok menetrendszerűen elindultak – tájékoztatott Sznyida László, a társaság személyszállítási vezetője. A cégnél ugyan sztrájkot hirdetett a LIGA Szakszervezetekhez tartozó Békés Megyei Közlekedési Szakszervezet, ám azt nem tudta elérni, hogy kimaradjanak a jártok.

Hoffmann Antal szakszervezeti vezető elmondta: délelőtt tíz óráig összesen 103 tagjuk tart figyelmeztető sztrájkot, közöttük buszvezetők és szerelők, de hiányukat tudta pótolni a vállalat vezetése.

BKV: nincs komolyabb fennakadás

A fővárosban nincs komolyabb gond a tömegközlekedéssel a LIGA-sztrájk miatt – közölte a BKV fődiszpécsere. Rákoskeresztúron és Rákos MÁV-állomáson figyelik a forgalmat, a rákoskeresztúri vonalat megerősítették. Ha komolyabb utasforgalom lesz a vasutassztrájk miatt a BKV járatain, akkor további járatokat állítanak be.

Ferihegyen valamennyi járat időben elindul és minden utasbiztonsági kapu működik, a menedzsmentnek nincs tudomása arról, hogy bárki sztrájkolna – mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs vezetője pénteken reggel. A LIGA sztrájkfelhívását támogató Munkástanácsokhoz tartozó egyik repülőtéri szakszervezet hirdetett reggel 6 és 8 óra között figyelmeztető sztrájkot a reptéren.

Több tízezrekre számítanak

A LIGA a Bajnai-kormány programja ellen hirdetett országos munkabeszüntetést péntekre. Gaskó István, a LIGA elnöke szerint nincs szükség megszorításokra, helyette a korrupció és a feketegazdaság elleni fellépés erősítéséből kellene előteremteni a szükséges forrásokat. Csütörtökön közölte: több tízezer munkavállalóra, hat ágazatból 15-20 csatlakozó szakszervezetre, a vasúti közlekedésben pedig kaotikus állapotokra számít a sztrájk idején.

A LIGA sztrájkfelhívásához a Munkástanácsok kivételével más szakszervezeti konföderáció nem csatlakozott.

A sztrájk idején a vasúti bérleteket a Volán-társaságok egyes menetrend szerinti járatain elfogadják, a vonatpótló buszokon a bérlet mellett a vasúti menetjegy is érvényes az adott viszonylatban. A Volán-társaságok mentesítő járatokkal készültek a sztrájkra.

Az oktatásban nem tudni, mennyire lesz kiterjedt a sztrájk, a szaktárcának mindenesetre nincs olyan információja, hogy bárhol gondot okozna majd a német érettségi lebonyolítása. Az egészségügyi intézményekben szinte sehol nem számítanak jelentős fennakadásra az ellátásban. Az előzetes bejelentés szerint kétórás figyelmeztető sztrájk lesz a Zala Megyei Kórházban, illetve az esztergomi kórházban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik