Belföld

Csalással és hazugsággal vádolják az MSZP-t

Durvul a kampány Pécsett. A baranyai város vasárnap választ polgármestert magának, ám a fideszes Páva Zsolt és a szocialista Szili Katalin szerint is ennél nagyobb a tét. A házelnök sokat veszíthet.

Vasárnap polgármestert választanak Pécsett. Az utolsó napokra két jelölt maradt: a Fidesz és a KDNP jelöltje Páva Zsolt, valamint az MSZP, az SZDSZ és az MDF által támogatott Szili Katalin.

Mindkét jelölt kampányának központi kérdései közé tartozott a Tubesre tervezett lokátor ügye, melyet Páva és Szili is elutasít, valamint a baranyai megyeszékhely akadozó Európai Kulturális Főváros-projektje, melyben mindkét jelölt töretlenül bízik.

Összevesztek

Bár látszólag megvan az egyetértés a két aspiráns között, a választási küzdelem egyre durvább hangvételű lett. Legutóbb épp a fideszes Szijjártó Péter közölte, hogy szerintük a szocialisták csalnak és hazudnak a pécsi időközi polgármester-választás kampányában.

összefogás

A Baranya megyei bíróság kedden adott helyt az Összefogás Pécsért Egyesület beadványának, amelyben azt kifogásolták, hogy Szili Katalin egyes választási plakátjain és szórólapjain az Összefogás jelöltjeként szerepel, holott az egyesület egy másik jelöltet támogat. (MTI)

A távirati iroda által idézett fideszes politikus azt mondta: a csalásokról és hazugságokról az MSZP-nek „papírja, papírhegyei is vannak”, hiszen a bíróság és a helyi választási bizottság is több jogerős döntésével kimondta, hogy a szocialisták megsértették a választási törvényt.

Szerinte ennek „különös pikantériát ad”, hogy éppen a az MSZP kampánycsapata sértett többször is törvényt, amelynek Szili Katalin, a magyar Országgyűlés elnöke a jelöltje, így jogosan adódik a kérdés, hogy Szili Katalin hogyan tud megfelelni annak a követelménynek, hogy megőrizze a parlament tekintélyét.

Páva Zsolt azt mondta: 19 éve része a helyi közéletnek, de még nem tapasztalt olyan gusztustalan, lejárató, emberi méltóságot megalázó kampányt, mint amilyet a szocialisták folytattak Pécsett.

Szili jövője a tét

Szili Katalin párton belüli pozíciójára biztosan hat majd a választás eredménye, eddig ugyanis nem rendelkezett túl erős támogatottsággal az MSZP-n belül – mondta az FN megkeresésére Juhász Attila, a Political Capital igazgatóhelyettese.

A politológus szerint, ha Szili veszít, az nyílván tovább gyengítheti, ha viszont nyer az országos politika szempontjából is fontos választáson, akkor az a párton belül is felértékelheti a szerepét, főként, hogy ő házelnökként valamelyest távol tarthatta magát a kormányzás kudarcaitól, nem úgy, mint a kormány tagjaként politizáló többi szocialista vezető.

Konfliktust generálhat

A választási eredmény más okból is változást okozhat Szili Katalin és az MSZP viszonyában. Egy esetleges vereség után ugyanis Szili Katalin érdeke, hogy az eredményt az MSZP-vel szembeni választói véleményként állítsa be, ezzel viszont párton belüli konfliktusokat generálhat.

Ugyanakkor Szili Katalin általános politikai imázsa szempontjából is meghatározó a pécsi választás. Ezt tekintve máris elkönyvelhet egyfajta veszteséget, mert azzal, hogy elindult a polgármesteri posztért, természetszerűleg politikai támadások és negatív kampányok érték a rivális oldalról. Így erősen megváltozóban a Szili konszenzusos, az oldalakat átívelni képes tulajdonságáról alkotott kép.

Végül pedig az is fontos szempont, hogy Szili az államfőválasztás elbukásával átélt már egy nagy, máig ható politikai kudarcot, így egy újabb jelentős vereség ezt a vesztes imázst erősítené – tette hozzá Juhász.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik