Belföld

Bürokraták gáncsolták el a Zöld Baloldalt?

A Zöld Baloldal nevű szervezet nem vehet részt az EP-választáson, mivel elsősorban adminisztrációs és bürokratikus okok miatt nem tudták leadni határidőre a megfelelő számban összegyűjtött ajánlószelvényüket - közölték a politikai szerveződés vezetői péntek délutáni budapesti sajtótájékoztatójukon.

Droppa György, a Zöld Baloldal elnöke elmondta, hogy a szervezetet a választásokon való hatékony részvétel érdekében alakították, a Zöld Demokraták nevű párt kezdeményezésére, a Munkáspárt 2006, valamint több civil szervezet, így például az Új Baloldali Unió, a Charta 2008, az Antifasiszta Liga és egyéb szerveződések. (A listavezető Tamás Gáspár Miklós volt.)

Elmondta, hogy a szervezet bejegyzéséhez bírósági határozatra volt szükség, amely meg is született április elején, de végül nem a Zöld Baloldal névre adták ki a bírósági döntést, hanem a kezdeményező Zöld Demokraták névre. Ez olyan adminisztrációs hiba, amely megakadályozta, hogy megtegyék a megfelelő lépéseket, mivel az okmányokat, az ajánlószelvényeket az Országos Választási Bizottságnak (OVB) csak úgy lehet beadni, ha az iratokon a nevek megegyeznek. Emiatt csúsztak a határidőkkel, végül a jogerős bírósági végzést csak pénteken kapták meg.

Mivel az ajánlószelvényeket az Országos Választási Bizottságnak június 8-án 16 óráig kellett volna leadni, ezt nem tudták megtenni, mivel a testület csak 17 órakor ült össze – mondta Droppa György.

A szervezet elnöke szerint az adminisztrációs és bürokratikus okokon kívül ennek a folyamatnak “politikai felhangja” is van, valakik nem akarták, hogy kis pártként induljanak a választáson.
Véleménye szerint erre a “huzavonára” a választási törvény lehetőséget ad, ez túl bonyolult és nem alkalmas arra, hogy egy demokrácia rendesen tudjon működni.

22 ezer ajánló

A sajtótájékoztatón közölték, hogy közel 22 ezer ajánlószelvényt gyűjtöttek össze, ami támogatottságukat jelzi.
Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnökhelyettese szerint ez egy példa nélkül álló eset, amelyről még nem tudják megmondani, hogy pontosan kinek a hibájából történt. Hozzátette: az mindenesetre biztos, hogy a szervezet adminisztratív okok miatt nem tud elindulni a választáson.

Közölte, hogy minden lehetséges jogi lépést megtesznek annak érdekében, hogy tisztázódjon: a rossz törvényi szabályozás, esetleg emberi mulasztás, vagy ezek kombinációja okozta-e ezt a helyzetet.

Vajnai Attila arról is beszélt, hogy a kialakult helyzetről tájékoztatni fogják testvérszervezeteiket, így egyebek között az Európai Zöld Pártot és az Európai Baloldali Pártot. Ezzel az unió szintjén szeretnének fellépni az antidemokratikus magyar választási rendszer megváltoztatásának érdekében.

Érvénytelen szavazással tiltakozás

A politikus elmondta, a Zöld Baloldal arra kér minden állampolgárt, aki elégedetlen ezzel a rendszerrel és érdemi baloldali változást kíván, hogy menjen el június 7-én az EP-választásra szavazni. Arra kérik továbbá szimpatizánsaikat, hogy a szavazócédulára írják rá, hogy Zöld Baloldal.

Hozzátette: tudják azt, hogy az ilyen szavazatok érvénytelenek lesznek, de ezzel a tiltakozásukat, szembenállásukat tudják kifejezni egy olyan rendszerrel szemben, amely adminisztratív úton próbálja megakadályozni a vele szembenálló erők politikai szerepvállalását – hangsúlyozta Vajnai Attila.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik