Belföld

Gaskós lesz a sztrájk

Országosnak harangozták be, de valójában csak a vasútnál lesz érzékelhető a pénteki sztrájk, az is inkább a szokásos káosz lesz. Néhány kórházban, iskolában lehet sztrájk, s Ferihegyen is elképzelhetők zökkenők, de a közellátás más területein zavartalan lesz a munka.

Hárommillió munkavállalót kívánt sztrájkba hívni május 8-án Gaskó István, a LIGA elnöke, de péntek este valószínűleg arról fognak beszámolni a híradások, hogy néhány százan, esetleg néhány ezren csatlakoztak a felhíváshoz. A közszolgáltatásban szinte kizárólag a vasút fog kellemetlenséget okozni az embereknek, az is “Gaskó-féle” módon, miután ezúttal sem sikerült megállapodni az elégséges szolgáltatás mértékéről, így kiszámíthatatlanul fognak közlekedni a vonatok.

Összevissza járnak majd

Összevissza járnak majd

Káosz lesz a vasúton

A közlekedési vállalatok közül a vasút lesz a legzűrösebb. A sztrájk ugyanis a korábbiakhoz képest kiterjed a MÁV-os és a GYSEV vonalakra is. A VDSZSZ tagjai péntek nulla órától kezdik a munkabeszüntetést, a GYSEV-nél 10 és 12 óra között lesz sztrájk.

Az érintettek csütörtökön az elégséges szolgáltatás mértékéről vitatkoznak, a sztrájkot szervező Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) 372 vonatot indítana, a MÁV-Start viszont 466 vonat közlekedtetését tartaná elfogadhatónak.

Ami biztos, hogy a Sopron-Győr vasútvonalon a járatok előreláthatólag Győr-GYSEV állomásra érkeznek, és onnan indulnak majd. Az InterCity-vonatok nem közlekednek majd. Bizonyos viszonylatokban vonatpótló buszokat közlekedtetnek, amely vonatpótló autóbuszok pontos menetrendje kattintással elérhető.

A GYSEV részéről a Sopron-Szombathely, valamint a Szentgotthárd-Szombathely vonalszakaszokon az utolsó GYSEV állomásokról – Acsád, valamint Ják-Balogunyom – vonatpótló buszok szállítják majd az utasokat Szombathelyre, illetve az ellenkező irányba.

A Volán közlekedik

Bár korábban Gaskó István arról beszélt, hogy több Volántársaság dolgozói is sztrájkba lépnek majd, ez sem teljesült. Az egyik említett társaságnál, a Balaton Volánnál Csima László vezérigazgató határozottan cáfolta az FN-nek, hogy dolgozóik sztrájkra készülnének.

Csütörtökig csak a Körös Volán dolgozóit tömörítő Békés Megyei Közlekedési Szakszervezet csatlakozott a sztrájkhoz. Sem a Kisalföld Volán, sem a Borsod Volán dolgozói nem vesznek részt a sztrájkban, és mindkét cégnél felkészültek arra, hogy szükség esetén pluszjáratokat indítsanak, amennyiben a vasúti munkabeszüntetés miatt erre igény lenne. A Hajdú Volánnál a vezérigazgató nem tud készülő munkabeszüntetésről, az ottani szakszervezet nem csatlakozott a LIGA sztrájkjához.

A Volán autóbusz-pályaudvarain a kötelező jegyelővételt feloldották, kivéve néhány állomást. (Szigethalomnál, Szentendrén, Csepelen és a Széna téren). A társaság arra kéri az utasokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak a társaság honlapján.

„Forró vonalon” egyeztet a Budapest-Népligeti VOLÁN központ és a MÁV a május 8-ai vasutas sztrájk miatti vonat kimaradásokról- mondta a VOLÁN kommunikációs irodavezetője -, s az így nyert információknak megfelelően állítanak be pótbuszokat bizonyos útvonalakra.

Ferihegyen is lehetnek fennakadások, miután a Repülőtéri Dolgozók Szakszervezete is jelezte csütörtökön részvételét az országos sztrájkban.

Bizonytalan kórházak

Az FN az Egészségügyi Minisztériumtól azt a tájékoztatást kapta, hogy országosan mindössze 2-3 helyen vállaltak szolidaritást, van ahol kék szalagot tűznek ki a dolgozók, van ahol 2 órás figyelmeztető sztrájkot tartanak. A sztrájk azonban a betegellátás folyamatosságát nem érintheti.

Az MTI jelentéséből ismert, hogy a Zala Megyei Kórházban két órás sztrájkot tartanak 13 órától 15 óráig, de a demonstrációban részt vevő orvosok ez idő alatt is kötelezhetők a sürgősségi ellátásra. A demonstráló dolgozók ez idő alatt megkülönböztető jelzést, kék szalagot viselnek. A sztrájkolók erre az időszakra nem kapnak munkabért. A Zala megyei kórház 20 dolgozója jelezte írásban előzetesen, hogy részt vesz a sztrájkban.

Nem lesz gond a németérettségin

Az oktatásban a 3,5 ezer tagot számláló Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) csatlakozott a sztrájkhoz, a 80 ezres tagsággal bíró Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nem. Ezért valószínű, hogy az iskolákban sem fogják túlzottan észrevenni a munkabeszüntetést.

Pénteken a német írásbeli érettségi vizsgák zajlanak, amelyeket várhatóan szintén nem zavar meg a sztrájk, legalább is a minisztérium ígérete szerint. A PDSZ korábban ugyan azt kezdeményezte, hogy halasszák el a vizsgát, de ezt Hiller István miniszter határozottan elutasította.

Párban a Munkástanácsokkal

A konföderációk közül az MSZOSZ, az ÉSZT és az Autonómok még kedden jelezték, hogy nem csatlakoznak a LIGA felhívásához, és a tárgyalások folytatása mellett foglaltak állást, hasonlóan nyilatkozott szerdán a SZEF is. Egyedül a Munkástanácsok csatlakoztak Gaskó felhívásához. A LIGA tagszervezetei közül sem sztrájkol valamennyi, nem csatlakozik a felhíváshoz például a több mint 10 ezer tagot számláló Egyesült Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ). Gál Rezső, a szövetség elnöke elmondta, hogy szolidárisak a sztrájkolókkal, amit a tagok kék szalag viselésével is kifejeznek majd. A célokkal egyetértenek, a 18 ezer munkavállalót alkalmazó villamosenergia-iparban azonban érvényes megállapodások vannak, amit a munkáltató nem vitat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik