Belföld

Zushlag-per: “János egy zseniális szélhámos volt”

Zuschlag János MSZP-s országgyűlési képviselőként zsebből 40 ezer forintot fizetett a Képviselői Irodaházban a munkáját segítő személynek, akit tanúként hallgatott ki a Bács-Kiskun Megyei Bíróság a per szerdai tárgyalási napján.

Nem bejelentett munka volt, hanem zsebből zsebbe ment a 40 ezer forintos díjazásom, mert nem volt semmilyen hivatalos státuszom a frakció mellett – mondta a tanú, aki 1999-től segítőként dolgozott Zuschlag János országgyűlési képviselő mellett. A vallomásában beszámolt arról, hogy egy alapítványnak is tagja volt, melynek a céljai között „földön kívüli jelenségek kutatása” is szerepelt.

Jóban volt Rogánnal

A tanú véleménye szerint az Ifjú Szocialisták Mozgalmát (ISZM) nehezen lehetett volna országos szervezetnek nevezni, mert „néhány tucatnyi, Budapesten lévő, Zuschlag János körül csoportosuló fiatalt kell ezen érteni”. Beszámolt arról is, hogy az elsőrendű vádlott képviselői munkáját segítette, de alkalmanként pályázatokat, majd beszámolókat is írt a képviselő kérésére. “Én csak az elejét láttam annak a folyamatnak, amelynek ez a tárgyalás is része” – emlékezett vissza. Ám elmondása szerint a finanszírozási kérdésekbe nem látott bele, mert Zuschlag János bizalmatlan volt.

Emlékezete szerint az ISZM által szervezett rendezvények költségeit nagyobb részt az MSZP pártszervezete támogatta.
A tanú vallomásában kitért arra, hogy a Fidesz-kormány idején Zuschlag János jó kapcsolatot ápolt Györk András és Rogán Antal fideszes képviselőkkel. A tanú beszámolt arról, hogy Fidesz-kormány idején a jobboldalhoz köthető Országos Gyermek és Ifjúsági Parlamentnek egy ideig az ISZM is a tagszervezete volt.

Zuschlag adta a pénzt

“János egy zseniális szélhámos volt, el tudta magát adni, többnek tudta mutatni magát, mint aki valójában volt” – egészítette ki Zuschlag Jánosról tett vallomását. A különböző programok finanszírozása úgy történt, hogy “szóltak a Jánosnak”, aki adta a pénzt – számolt be a baloldali szervezetek által rendezett programokról.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen.
Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik