Belföld

Pártszimpátia dönt a Bajnai-csomagnál

Általában véve inkább támogatják, konkrétan inkább ellenzik a Bajnai-csomag tervezett intézkedéseit, de leginkább a pártszimpátia határozza meg a lakosság hozzáállását – derül ki a Népszabadságben megjelenő Medián-felmérésből, amely a bejelentés után egy héttel készült.

Elsősorban a pártszimpátiák határozzák meg, hogy ki mennyire ért egyet az egyes javasolt intézkedésekkel – a Fidesz-szavazók szinte minden javaslatot elutasítanak, míg az MSZP-sek a csomag többségét támogatják. De ezen túl a jól felfogott egyéni érdek is számít, hiszen például a 13. havi nyugdíjak, illetve bérek megvonását leginkább a közvetlenül érintettek ellenzik, míg a fizetések adó- és járulékterheinek csökkentését az aktív keresők támogatják a leginkább.

Csaknem minden második megkérdezett mondta azt, hogy a tervezett intézkedéscsomag nagyon rossz hatással lesz saját háztartásának az életszínvonalára, és további bő negyedük számol további kedvezőtlen hatásokkal.

Megoszlanak azonban a vélemények arról, hogy a csomag milyen hatással lesz általában véve az ország gazdaságára, a költségvetésre és a forint árfolyamára. Bár ezekben a kérdésekben is többségben vannak azok, akik inkább negatív hatásokkal számolnak, ha azonban egyértelmű választ kell adni, akkor valamivel többen vannak, akik szerint szükség van ezekre az intézkedésekre, mint akik szerint nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik