Belföld

Oszkó: ne az államon múljon a gyerekvállalás

Modellváltást jelent az új kormány válságkezelő programja - jelentette ki kedden Brüsszelben Oszkó Péter pénzügyminiszter.

Olyasfajta gondolkodásra szeretnénk rábírni a lakosság jelentősebb részét, hogy minél előbb ébredjenek rá, érdemes dolgozni és jövedelemből megélni, az a fajta gondolkodás pedig, hogy állami juttatásokból kell megteremteni az egzisztenciát hosszú távon, ne legyen ilyen mértékben általános – fogalmazott az uniós pénzügyminiszteri ülést követő sajtótájékoztatóján. Mint mondta, az előbbit szolgálják a határozott lépésekben tervezett adócsökkentések, és az utóbbi körébe tartozik például a gyes-gyed időszakának csökkentése.

Nem önmagában elvenni akarunk a családoktól, hanem elvenni és legalább ugyanannyit adni is – fejtette ki Oszkó Péter. Jelezte, azt szeretnék, ha a családok is abba az irányba kezdenének el gondolkodni, hogy megélhetésüket képesek maguk is előteremteni. Mint mondta, nem arról van szó, hogy a kormány bárkit le akar beszélni a gyermekvállalásról. Sokkal inkább olyan módon szeretné rábeszélni a családokat a gyermekvállalásra, hogy mindenki a saját aktivitásának keretében próbálja megteremteni ennek az egzisztenciális alapjait.

Kérdések kapcsán kitért a miniszter az Európai Bizottság hétfőn nyilvánosságra hozott gazdasági előrejelzésére is. Emlékeztetett arra, hogy a kormány és a brüsszeli bizottság most kezd részletes tárgyalásokat a válságkezelő programról, és a tárgyalások az előzetes tervek szerint május 18-án zárulnak le. A pontos gazdasági kilátásokat, beleértve az idei makropályát és a közös eljárásban kialakított hiánycélt azt követően lehetséges ismertetni – tette hozzá.

A válságkezelő program minden egyes részletéről egyeztetnek a bizottsággal, köztük a társadalombiztosítás terén teendő lépésekről is – hangoztatta Oszkó Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik