Belföld

Megbukott Szabó Máté beszámolója

Nem tartotta általános vitára alkalmasnak Szabó Máté általános ombudsman 2008. évi tevékenységéről szóló beszámolóját az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága. A testület 5 igen, 1 nem és 10 tartózkodás mellett hozta meg döntését.

A bizottság ülésén az SZDSZ-es Molnár Lajos élesen bírálta az állampolgári jogok országgyűlési biztosát a Figyelőnetnek adott, “cigánybűnözést” érintő, április elejei interjúja miatt. A liberális politikus szerint Szabó Máté nemcsak politikailag nem volt korrekt, hanem – szubjektív véleménye szerint – a törvények és a nemzetközi intézmények határát súrolták a kijelentései. Kiemelte: megengedhetetlen, hogy az általános ombudsman nyilatkozatában elkülönítette a magyar társadalmat és a cigányságot.

Szabó Máté a FigyelőNetnek adott korábbi interjújában egyebek mellett azt mondta, hogy egy cigány önkormányzati képviselővel és egy kriminológussal folytatott beszélgetéséből „kirajzolódott a kimondhatatlan: a ‘cigánybűnözés’ profilja”. Két nappal később visszavonta kijelentéseit, és hangsúlyozta, nem állt szándékában megsérteni az alkotmányosságot.

Molnár Lajos a keddi bizottsági ülésen kifejtette, amikor fejbe lőnek cigányokat, egy ilyen cikk megjelentetése azt jelenti, hogy az interjúalany nem felel meg azoknak a követelményeknek, amelyeket az állampolgári jogok országgyűlési biztosával szemben elvár a társadalom, a jog, az erkölcs, az Országgyűlés.

Válaszában Szabó Máté kifejtette, nem tart igényt arra, hogy a kriminológia és a romológia kérdésében megnyilvánuljon. Közölte, amit mondani szeretett volna, az csak egy dolog, és „sikerült biztosan rosszul megfogalmaznia”, de – mint folytatta – szeretné, ha nem tételeznék fel a csalhatatlanságot az országgyűlési biztosokról. „Lehet tévedni, nekünk is, mindenkinek”.

Az ombudsman úgy fogalmazott: „a Fodor Gábor nevű pártelnök azt nyilatkozta ezzel kapcsolatosan – azt hiszem, az SZDSZ-nek a vezetője ő -, hogy a szó nem tabu, szociokulturális okok magyarázzák a bűnözést. Ezt mondom én is, és ezt akartam én is mondani”. Molnár Lajos erre reagálva azt mondta, visszautasítja azt a gunyoros hangnemet, ahogyan az ombudsman Fodor Gábort említette.

A fideszes Nyitray András úgy fogalmazott, egy országgyűlési biztos akkor követné el a legnagyobb hibát, ha a politikailag korrekt megfogalmazásokhoz az amerikai mintáknak megfelelő görcsösséggel ragaszkodna, mert ez szerinte akadályozná, hogy a valódi politikai problémákkal foglalkozzon.

Szabó Máté szóbeli beszámolójában elmondta: a honvédséggel kapcsolatos tavalyi tevékenységük elsősorban felmérő jellegű volt, a rendőrséggel összefüggő munkájuk pedig elsősorban a gyülekezési jogra fókuszált. Hozzátette, jövőre elsődlegesen a közlekedésrendészet problémájával akarnak majd foglalkozni.

Az ombudsman több kérdést kapott az elmúlt évek tüntetéseivel kapcsolatban. Egyik válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendőrség „potenciálisan túlkapásra alkalmas szervezet”, és ahhoz, hogy a túlkapás ne következzen be, nagyon sok kontrollra van szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik