Belföld

Ingyenes házhellyel csábít Sepsiszentgyörgy

Ingyenes házhellyel próbálják hazacsábítani a városból elszármazott, egyetemi vagy főiskolai végzettségű fiatalokat a romániai Sepsiszentgyörgyön. Az önkormányzat által meghirdetett Gyere haza programra 141 szándéknyilatkozatot nyújtottak be.

Antal Árpád, a székelyföldi város polgármestere még 2008-as megválasztása előtt tett ígéretet az ingyenes házhelyek biztosítására. A programot tavaly novemberben indították el. Azóta 141 szándéknyilatkozatot adtak le az érdeklődő fiatal házasok, akik – ha megkapják a telket – külföldről vagy valamelyik romániai nagyvárosból térnének vissza szülővárosukba.

A polgármester szerint a napokban állítják össze azt a pontos kritériumrendszert, amely alapján kiosztják a házhelyeket a pályázók között. Évente 50, egyenként 300 és 500 négyzetméteres telket mérnek majd ki és osztanak el a jelentkezők között. A még nem végleges elképzelések szerint a házhelyeken az építési engedély megszerzése után két éven belül kell befejezni az építkezést – írja internetes oldalán a Krónika című kolozsvári és az Új Magyar Szó című bukaresti napilap.

A szociológus végzettségű polgármester korábban már többször hangsúlyozta, hogy a háromszéki városnak felkészült, fiatal szakemberekre van szüksége. Számításai szerint eddig az egyetem elvégzése után a sepsiszentgyörgyi fiataloknak csak 43 százaléka tért haza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik