Belföld

Titokban megegyeztek a 4-es metróról

Kedd éjfélig kapott haladékot a metróalagút fúrásával megbízott Bamco konzorcium, hogy vegye fel a munkát. A Népszabadság úgy tudja megegyeztek a felek.

A cégcsoport várhatóan a jövő héten ismét felveszi a munkát. A lap szerint, a BKV metróprojekt-igazgatósága végül nem engedett a Bamco követelésének, bár a konzorcium korábban 35 milliárd forint értékű többletmunka “szakmai felülvizsgálatát” követelte.

A Népszabadság azt is közli, érdeklődésükre tegnap a felek nem nyilatkoztak, a lap szerint a beruházó és a Bamco – bár még nem tisztáztak minden részletet – a március közepe óta folyó tárgyalások során “soha ilyen közel nem voltak a megegyezéshez”.

A keddi napon a FigyelőNet is kereste a résztvevőket. A DBR részéről (a metró építtetője), Pető Szabolcs szóvivő annyit árult el, nem lehet tovább halogatni a döntést. A Bamco nem szüneteltetheti tovább a munkálatokat. Egy építkezésen, ha az egyik kivitelező nem hajlandó tovább dolgozni, akkor azt mással kell befejeztetni, ám a károkat ráterhelik a vétkes kivitelezőre – mondta el a metróberuházás szóvivője.

Arra vonatkozóan, hogy a hírek szerint a Bamco azon az alapon követel plusz pénzeket, hogy nem teljesültek időben a beruházó vállalásai sem, például az építési engedélyek esetében sok volt a csúszás, Pető Szabolcs elmondta, hogy a szerződéseket nemzetközi standardok (Fidic) alapján kötötték, így ha valamilyen pontja nem volt megfelelően rendezve, az a világon sehol sincsen. Ennek megfelelően a DBR már korábban is fizetett a jogosnak ítélt követelések után mintegy 13 millió eurót, azonban a jelenlegi 35 milliárd forintos követelésnek alig töredéke ilyen.

Demszky Gábor főpolgármester által a Fővárosi Kabinetben megpendítettek szerint, ami arra utalt nem lesz megegyezés és „meg kell kezdeni a balesetmentesítést a metróépítéshez kapcsolódó helyszíneken” Pető elmondta, a peronépítési munkákat nem érinti a Bamco ügye így a hírekkel ellentétben nem áll a metróépítés. Az alagútfúrási helyszíneken kívül tovább folynak a munkák. Nem ideiglenes, hanem végleges munkálatokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik