Belföld

Rossz napjuk lesz a németből érettségizőknek

A május 8-i pedagógussztrájk munkavállalói érdekérvényesítés helyett valószínűleg csak az érettségiző diákok idegeinek borzolására lesz jó.

A Pedagógusok Szakszervezete nem csatlakozik a május 8-i sztrájkhoz – mondta az FN-nek Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. A Pedagógusok Szövetsége nem ért egyet a megszorító csomag tartalmával, de az érettségiző diákok érdekeire való tekintettel tartózkodik a sztrájktól – közölte az elnök.

A mintegy 80 ezres taglétszámú PSZ ugyan tartózkodik a sztrájktól, a nagyjából 3500 tagot tömörítő, viszont harcosabb PDSZ viszont sztrájkolni fog május 8-n. Az FN-nek korábban a PSZ alelnöke azt mondta: ha teljes káoszt nem is okozhat május 8-n a PDSZ sztrájkja, a bizonytalanságot, a diákokban a stresszt növelni fogja. Az utazni kényszerülő érettségizőkre egyébként valószínűleg a május 8-án várható vasutassztrájk, s a Békés, és Veszprém megyei volántársaságok sofőrjeinek sztrájkja sem hat majd megnyugtatólag.

Gaskó István, május 8-i általános sztrájkot kezdeményező Liga Szakszervezetek elnöke az FN-nek korábban azt mondta: bízik abban, hogy a sztrájkhoz nagy számban PSZ-es pedagógusok spontán csatlakoznak majd.

A PDSZ a német érettségi elhalasztását kérte az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól (OKM). Az OKM már jelezte, hogy nem kívánja áthelyezni a német érettségi időpontját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik