Belföld

Sólyom: veszélyben az ukrajnai magyarság

Az új oktatási rendszer ellehetetleníti a magyar iskoláztatást Kárpátalján, ez pedig az ukrajnai magyarság fennmaradását veszélyezteti - mondta Sólyom László az ukrán elnökkel folytatott tárgyalása után.

A két évvel ezelőtt bevezetett új egyetemi felvételi rendszer, az ukrán nyelvű emelt szintű érettségi ellehetetlenítheti a magyar nyelvű iskoláztatást Kárpátalján. A magyar iskolarendszer „elnéptelenedése” pedig veszélyezteti az ukrajnai magyarság fennmaradását – mondta Sólyom László köztársasági elnök.

Az államfő kiemelte: az ukrán elnök személyes segítségét kérte a kárpátaljai magyar emlékművek megrongálóinak kézre kerítésében. Viktor Juscsenko erre reagálva kiemelte: mindent megtesznek, hogy felderítsék az eseteket és elfogják az elkövető „beteg embereket”. A továbbiakban is készen állnak az ukrajnai magyar közösség helyzetének javítására – tette hozzá.

Testvérnépek vagyunk

Sólyom László jónak és szorosnak nevezte Magyarország és Ukrajna együttműködését. Hangsúlyozta, Magyarország elkötelezett amellett, hogy az Európai Unió folytassa bővítési politikáját. Magyarország tevékenyen részt vesz az EU keleti partnerségi programjában. Szorgalmazza a szabadkereskedelmi és vízumkönnyítési megállapodásokat és reméli azt is, hogy az unió még idén aláírja a társult tagsági egyezményt Ukrajnával – mondta. Kitért arra is: javasolta ukrán kollégájának, hogy nyissanak új határátkelőt Csap és Záhony között.

Magyarország határozott igénye Ukrajnával szemben a biztos gázellátás – mondta Sólyom László. Az államfő kifejezte az ukrán elnöknek azt a határozott magyar igényt, hogy a gázellátás biztos legyen, Viktor Juscsenko pedig kitért Ukrajnának az Európai Unióval szemben vállalt kötelezettségeire, „illetve biztosított róla, hogy Ukrajnán nem fog múlni”.

A magyar államfő örömmel nyugtázza az ukrán elnök azon álláspontját, hogy a történelmi eseményeken túllépve a szomszéd népekkel baráti viszonyt kell ápolni. Viktor Juscsenko ukrán államfő, akit kétnapos magyarországi látogatására felesége is elkísért, azt mondta: az ukrán és a magyar testvérnépek. Ukrajna folyamatosan azt szeretné demonstrálni, hogy nemcsak a múlt, de a közös jövő is összeköti a két népet – tette hozzá. Az ukrán államfő szerint a magyarok és az ukránok az elmúlt években közelebb kerültek egymáshoz.

Másodszorra jött össze

Ukrajna a területén élő összes kisebbség számára biztosítani szeretné a közösség kultúrájának és nyelvének ápolását. A 150 ezres ukrajnai magyarságnak több mint 500 oktatási intézménye van, emellett van saját újságja és rádiója is – tette hozzá. Sólyom Lászlóval egyeztettek az euroatlanti integrációról. Ukrajna csatlakozása nemcsak Ukrajna érdeke, de az EU- és NATO-tagállamoké is – hangsúlyozta.

Az ukrán elnök Sólyom László tavaly júliusi kijevi látogatását viszonozta. Viktor Juscsenko eredetileg idén januárban találkozott volna Nyíregyházán magyar kollégájával, de a találkozót – a budapesti ukrán nagykövetség akkori tájékoztatása szerint – az orosz földgáz Ukrajna felé szállításával kapcsolatban kialakult helyzet miatt elhalasztotta. Látogatásának második napján, szerdán találkozik Szili Katalinnal az Országgyűlés elnökével, Bajnai Gordon miniszterelnökkel, valamint a magyarországi ukrán közösséggel is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik