Belföld

Elkerülhetjük a világjárványt?

A WHO szerint nem elkerülhetetlen egy nagy sertésinfluenza-járvány kitörése, de célszerű, ha minden ország felkészül egy nagy járvány leküzdésére. A kór Európa több országában is felütötte a fejét, Kaliforniában rendkívüli állapotot hirdettek. Magyarországon az egészségügyi miniszter szerint nincs semmiféle veszély. Folyik a felkészülés, ha szükséges 32 hét alatt készítenének el 10 millió vakcinát.

Rendkívüli állapotot hirdetett Kaliforniában Arnold Schwarzenegger kormányzó a sertésinfluenza-járvány miatt: a szövetségi állam számára ez teszi lehetővé, hogy pótlólagosan megemelje az egészségügyi hatóságok költségvetési kereteit, s gyorsabban és könnyebben vásárolhasson orvosi berendezéseket és anyagokat.

Mexikóban keddre 152-re emelkedett a gyaníthatóan az új típusú sertésinfluenza következtében elhunyt emberek száma. A WHO egy fokozattal – hármasról négyesre – emelte a sertésinfluenza veszélyének súlyosságát jelző riasztási szintet. Eddig világszerte összesen 1757 embert regisztráltak, akiknél felvetődött, hogy az új influenzavírust hordozzák – közölte a magyar egészségügyi miniszter.

Hétfő óta csaknem 400-zal nőtt a gyanús esetek száma. Jó hír azonban, hogy az igazolt esetek számával arányosan nem növekedett a halálesetek száma. Sem az Egyesült Államokban, sem Kanadában nem halt meg eddig senki, Mexikóban viszont további hét áldozatot követelt a sertésinfluenza – mondta Székely Tamás.

Magyarország készültségben

A WHO főigazgatója kezdeményezte az IMF-nél egy közegészségügyi katasztrófaalap létrehozását, amelyből a vakcinagyártást finanszírozni lehet. További fejlemény, hogy úgy néz ki, mostanra sikerült a vírus génszerkezetét megállapítani. Hazánkban keddtől működik egy ingyenesen hívható információs zöld szám (06 80 204 217), és újabb figyelemfelhívó plakátokat helyeznek ki Ferihegyen, valamint regisztrálják az utasokat, akiknek azt javasolják: az útlevélvizsgálat vagy a csomagfelvétel előtt vegyenek részt az egészségügyi kontrollon.

Egészségügyi maszk Ferihegyen (MTI)

Egészségügyi maszk Ferihegyen (MTI)

Megkezdődött az egészségügyi intézmények Pandémiás Tervének aktualizálása is. Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet áttekinti, melyek azok a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, amiket a kórházaknak térítésmentesen ki lehet osztani, ha járvány van. Összehívták a nemzetbiztonsági kabinetet, amely előreláthatólag csütörtökön fog ülést tartani, és össze fogják hívni a katasztrófakoordinációs bizottságot is. Falus Ferenc, az ÁNTSZ országos tiszti főorvosa hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy jelenleg Magyarországon nincs semmiféle veszély: Európában eddig nem volt olyan eset, hogy valaki egy behurcolt vírus következtében fertőződött volna meg.

Egy esetleges karantén bevezetésének minden feltétele fennáll a repülőtéren – tette hozzá Székely Tamás, aki elmondta: hőkamerákat is telepítenek ide. Arról is beszélt, hogy szükség esetén az első adag vakcinát Magyarországon 8-12 hét alatt tudják legyártani, ez 500 ezer egységet jelent, és 32 hét alatt 10 milliót is képesek előállítani.

Nagyon sok a kérdés

Még nehéz lenne megállapítani a most riadalmat okozó sertésinfluenza-vírus eredetét, mert túl keveset tudnak róla a szakértők. Nincs még jó magyarázat arra sem, miért bizonyultak súlyosabbnak a mexikói esetek a más országokbelieknél – nyilatkozta Fukuda Keidzsi, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ügyvezető vezérigazgató-helyettese. A WHO-nak összesen 79 megerősített sertésinfluenzás emberi megbetegedésről van tudomása, de a betegséggel kapcsolatos elhalálozásokról Keidzsi nem közölt számadatot.

A határon végrehajtott egészségügyi szűrések alkalmatlan eszközök a sertésinfluenza elleni harcban. A kór vírusával fertőzött személyek nem feltétlenül mutatnak influenzás tüneteket a határátlépéskor – mondta Gregory Hartl, a WHO szóvivője. Az ilyen jellegű szűrésekkel nem lehet felismerni a betegséget lappangásának szakaszában. A mexikóvárosi hatóságok a járvány elleni küzdelem jegyében kedden bezárattak minden éttermet, étkezdét, falatozót. Az ország a kezdődő járvány góca, eddig valószínűleg több mint 150 ember halt meg a betegségben a ragály március közepi kezdete óta.

Európában is felbukkant a kór

Izraelben megerősítették a második sertésinfluenzás emberi megbetegedés tényét. Egy 47 éves férfi két nappal ezelőtt tért haza Mexikóból, és orvoshoz fordult, mert rosszul érezte magát. A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy ugyanaz a vírusfajta van a szervezetében, amely világszerte riadalmat váltott ki, egy nagy globális járvány baljós árnyát vetve a közeljövőre.

Húsz embert tartanak megfigyelés alatt Franciaországban sertésinfluenzás fertőzés gyanújával, miután Mexikóban, illetve az Egyesült Államok déli részén tett utazásról tértek haza. Németországban öt embert tartanak megfigyelés alatt, kettőt közülük Bajorországban. Mindegyik vizsgálat negatív eredménnyel járt Olaszország 11 sertésinfluenza-gyanús esetében. Ausztriában öt gyanús esetet vizsgálnak.

Figyelmeztetés Ferihegyen (MTI)

Figyelmeztetés Ferihegyen (MTI)

Kínában nem bizonyultak sertésinfluenzás fertőzésnek az eddig megfigyelt gyanús esetek, Új-Zélandon azonban megerősítették, hogy oda is átterjedt a sertésinfluenza: az egészségi miniszter 11 megbetegedésről adott hírt. Eltanácsolta a brit állampolgárokat Mexikó felkeresésétől a londoni külügyminisztérium azután, hogy két sertésinfluenza-megbetegedést azonosítottak Nagy-Britanniában. Kedden két brit légitársaság már törölte is mexikói járatait, a hatóságok pedig összesen 31 új fertőzésgyanús nagy-britanniai eset vizsgálatát jelentették be.

Ugyanakkor Andrulla Vasziliu, az Európai Bizottság egészségügyi kérdésekkel foglalkozó tagja azt mondta Brüsszelben, hogy nincs szükség uniós szintű utazási korlátozások elrendelésére. Felvetette ugyanakkor, hogy fel kellene hagyni a „sertésinfluenza” kifejezés használatával, mert indokolatlanul kárt okoz a húsiparnak. Ez az elnevezés – mondta – félrevezető, hiszen a sertéshús fogyasztása az emberre halálos veszélyt jelentő járvány ellenére is teljesen biztonságos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik