Belföld

Bizottsági igen a miniszternek

Az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottsága 15 igen és 14 nem szavazati aránnyal támogatta Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterjelölt kinevezését.

A bizottsági meghallgatáson Varga István kiemelte: a tárca feladata a kormány válságkezelő tervének végrehajtása, a munkahelyek megvédésének, munkahelyek teremtésének segítése, a bizalom, az átláthatóság megteremtése. A területfejlesztésről szólva elmondta, hogy az Országos Területfejlesztési Koncepciót (OTK) és a területfejlesztési törvényt érvényesítve továbbra is a folytonosság valósul meg. A területfejlesztésben a decentralizációt, a területi szempontokat érvényesítik, továbbá erősíteni kívánják a kistérségeket.

Folytatódnak a terület- és településrendezési folyamatok, hogy a településeken a befektetők számára befogadó környezet álljon rendelkezésre. Varga István elmondta, hogy a tárca feladatnak tekinti a felkészülést Magyarország 2011. évi EU-elnökségi időszakára. Az építésügy kapcsán kiemelte a hamarosan kormány elé kerülő gyorsítás II. nevet viselő programot, amely célja a jövőben megfékezni az építőipari lánctartozást, valamint meg kívánják erősíteni az építési felügyeletet. Utalt arra, hogy az építőipari számára 1.800 milliárd forint fejlesztési megrendelése lesz.

A képviselők hozzászólásukban arra hívták fel a figyelmet, hogy a forint/euró árfolyamának változása növeli a beruházások költségeit. Válaszában a miniszterjelölt elmondta, hogy ilyen esetekben megvizsgálják a kialakult helyzetet, és jogos felvetés esetén segíteni igyekeznek. Kósa Lajos fideszes képviselő hozzászólásában a magyar gazdaság kitettségére utalva úgy vélekedett, hogy ezt csökkenteni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik