Belföld

A kicsik közül a Jobbik a legesélyesebb az EP-be

A Forsense e havi európai parlamenti választásokkal kapcsolatos felméréséből kiderül, hogy jóval magasabb választói aktivitás várható, mint a 2004-es EP-választásokon. A közvélemény-kutató intézet becslése szerint, a választópolgárok áprilisi preferenciái alapján a 22 Magyarországnak járó európai parlamenti helyből 15-öt kapna a Fidesz-KDNP, 6-ot az MSZP és 1-et a Jobbik.

A márciusi 50 százalékról már 74 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik tudják, hogy idén EP-választás lesz. A választás pontos dátumával azonban még mindig csak a kérdezettek 37 százaléka volt tisztában.

A szavazást nagyon fontosnak tartók között az átlagnál nagyobb számban találhatjuk a Fidesz támogatóit: míg az összes megkérdezett 45 százaléka mondta, hogy nagyon fontos a részvétel, addig a Fidesz szimpatizánsainak 64 százaléka vélekedett így – írja elemzésében a Forsense.

A megkérdezettek 53 százaléka biztosra ígérte részvételét a június 7-ei voksoláson. Az érték alacsonyabb, mint egy esetleges országgyűlési választás kapcsán mért részvételi szándék (59 százalék), de jóval magasabb, mint a 2004-es EP-választásokon tapasztalt aktivitás (38,5 százalék).

Néhány fideszes most a Jobbikra voksolna

A Forsense áprilisi adatfelvétele szerint az európai parlamenti választásokon a szavazópolgárok 25 százaléka támogatná a Fidesz-KDNP és 13 százalék az MSZP listáját. A két nagy párt közti különbség valamivel kisebb, mint az általános politikai preferencia alapján mért különbség (ott 30-11 a százalékos különbség, a Fidesz javára).

A Fidesz-KDNP-lista esetében mért alacsonyabb érték elsősorban azzal magyarázható, hogy a párt szimpatizánsainak egy része még nem döntötte el, hogy elmegy-e szavazni júniusban, illetve az amúgy magukat Fidesz-szavazónak vallók egy része jelenleg más párt listáját jelölte meg az európai parlamenti választással kapcsolatban. (a Fidesz-szavazók 2 százaléka válaszolta azt, hogy az EP-választásokon a Jobbikra szavazna).

Forrás: Forsense

Forrás: Forsense

A Jobbik esélyes a bejutásra

A teljes mintában a Jobbik 2 százalékot ért el, az SZDSZ és az MDF pedig egy-egy százalékot.

Az európai parlamenti választásokon biztosan részt vevő és EP-pártlistát is választó csoporton belül a Fidesz-KDNP-lista támogatottsága 62 százalék, az MSZP-é 27 százalék, tehát a különbség ebben a szavazói csoportban is kisebb, mint a hagyományos pártválasztás esetében. A kis pártok közül a Jobbikra 6 százalék, az MDF-re és az SZDSZ-re 2-2 százalék, az LMP+HP-re (Lehet Más a Politika és a Humanista Párt közös listája) 1 százalék szavazna ebben a körben.

Az eredmények és a listás szavazás számítási szabályait alkalmazó modell alapján a Forsense szerint a 22 Magyarországnak járó európai parlamenti helyből 15-öt kapna a Fidesz-KDNP, 6-ot az MSZP és 1-et a Jobbik egy mostani voksoláson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik