Belföld

Oszkó Washingtonban is szigort ígért

Magyarország a globális recesszió mélyülése ellenére is igyekszik betartani az államháztartási hiányra vonatkozó azon feltételt, amely a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mentőcsomagjában szerepel - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter szombaton Washingtonban.

A Bajnai-kormány meg kíván felelni annak az IMF-feltételnek, hogy a magyar államháztartás hiánya nem haladja meg a hazai össztermék 2,9 százalékát – közölte a Bloomberg hírügynökségnek adott interjújában az IMF hétvégi tanácskozására az amerikai fővárosba érkezett pénzügyminiszter.

Nem akar újratárgyalást

“Arra törekszünk, hogy betartsuk a már érvényben levő szerződést” – mondta, s hozzátette: “mindent meg kell tennünk, amit lehet, azért, hogy Magyarország újra a piacokról tudja finanszírozni magát”.

Az ebben a hónapban hivatalba lépett pénzügyminiszter elmondta, hogy át akarja alakítja a költségvetés szerkezetét. Mint kifejtette, át kell alakítani a szociális kiadások rendszerét, át kell szabni azokat a költségeket, amelyek a jelenlegi túlköltekezést okozzák. Ezeket a változtatásokat a krízistől függetlenül végre kell hajtani – szögezte le.

Arról is beszélt, hogy a kormány azon előrejelzésébe, amely szerint az ország gazdasága idén 5,5-6 százalékkal fog zsugorodni, már belekalkulálták annak a lehetőségét, hogy a németországi recesszió a vártnál mélyebb lesz.

Eurót mielőbb

Oszkó Péter közölte, hogy bár a kelet-európai EU-tagországokban a válság nyomán megnőtt a hajlandóság az euró bevezetésére, a Bajnai-kormány nem jelölt ki konkrét céldátumot arra, hogy mikor kívánják lecserélni a forintot a közös valutára. Kijelentette ugyanakkor, hogy az új kormány a lehető leghamarabbi váltásra fog törekedni.

“A Bajnai-kormány számára a legfontosabb egy olyan program végrehajtása, amely kezeli a válságot és Magyarországot az egyensúly felé vezető pályára állítja” – mondta. Kifejtette: nem az a legfontosabb feladat, hogy kijelöljék az euró bevezetésének céldátumát, hanem hogy minden lépést megtegyenek azért, hogy ez a leghamarabb megtörténjen. Hozzátette, hogy Magyarország az euró bevezetésének minden előfeltételét teljesíteni akarja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik