Belföld

Ferge Zsuzsa bírál

A kormány ötletszerűen, a szakemberekkel való egyeztetés nélkül nyúl hozzá a szociális rendszerekhez - mondta Ferge Zsuzsa szociológus.

“Nem rendszerszerűen van átgondolva a reform, hanem a spórolás érdekében” – hangsúlyozta a szociológus. Ferge Zsuzsa rámutatott: a közgazdász gondolkodás nem elég a szociális döntésekhez.

A szakértő szerint el kell fogadni, hogy megszorítások vannak, ugyanakkor a kormányzat nem mérte fel megfelelően a következményeket, például azt, hogy milyen negatív hatásai vannak a válságnak a családokra, vagy milyen következményei lehetnek a támogatások csökkentésének.

Kérdés az is, hogy szabad-e “hirtelen felindulásból” nagy rendszerekhez hozzányúlni. Így például a családi pótlék indexálásának kétéves befagyasztása még elfogadható, de a megadóztatása, vagy a jogosultsági életkor leszállítása már problémákat vet fel – fűzte hozzá.

Ferge Zsuzsa úgy vélte: az olyan kurtítások elfogadhatóak, amelyek a rendszert meghagyják, csak “takarékra állítják”, azok viszont nem, amelyek úgy változtatják meg a rendszert, hogy érzékelhető a kapkodás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik