Belföld

Önadózók lennének a képviselők

Jövő héten dönt az MSZP arról, milyen törvényjavaslatot nyújt be a képviselői költségtérítésről szóló népszavazás kiváltására: a legvalószínűbb, hogy önadózók lesznek, 36 százalékos szja-kulccsal adóznának.

A Seres Mária magánszemély által kezdeményezett referendumon az alábbi kérdésre várnak választ: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?” A szocialisták két verzióban gondolkoznak: az egyik szerint olyan javaslatot készítenének, amelyben a kétharmados jogállási, illetve a tiszteletdíjról és a költségtérítésről szóló törvényeket módosítanák.

A másik elképzelés szerint – amelyre a Fidesz elutasítása esetén lenne szükség – a feles adótörvényeket módosítanák, úgy, hogy a megoldás „lefedje” a népszavazási kérdést. Az MTI információi szerint az utóbbiban a személyi jövedelemadóról szóló törvényt változtatnák meg, úgy, hogy a képviselők önadózóvá váljanak. A tervek szerint a képviselőknek egy évig kellene gyűjteniük azokat a számlákat, amelyekkel a költségeiket tudják igazolni – ennek mértéke limitált lenne a mai szabályoknak megfelelően.

Az így elszámolható összeget le kellene vonni a bevételekből, amelybe e mellett beleszámítanának az alapdíj mellett a pótlékok is. A fennmaradó összeg képezné az adóalapot, amely a mai 36 százalékos szja-kulccsal adózna. A parlament házszabálytól való eltéréssel akár egy napon belül dönthetne a jogszabály-módosításról.

A Fidesz továbbra fenntartja azt a javaslatát, hogy a kormánytagok és a képviselők tiszteletdíját is a 2002-es szintre állítsák vissza. Április közepén az országgyűlési képviselők 360 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, három tartózkodással rendelték el a Seres Mária kezdeményezte népszavazást. Az Alkotmánybíróságon péntekig ketten támadták meg az elrendelésről szóló országgyűlési határozatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik