Belföld

Börtönből mondott le Hunvald

Hivatalosan is lemondott mandátumáról Hunvald György, így lehet költségvetése Budapestnek. Amíg nincs büdzsé, havi ötmilliárdot hitelez a főváros az államnak.

Lemondott fővárosi közgyűlési képviselői mandátumáról Hunvald György, a VII. kerület szocialista polgármestere – közölte Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke.

Tájékoztatása szerint Hunvald György az ügyvédjén keresztül juttatta el lemondását hozzá, amely péntektől hatályos. Az erzsébetvárosi polgármester február 12. óta van előzetes letartóztatásban csalás és hivatali visszaélés gyanújával.

Büdzsé nélkül

Hunvald távozása azért vált szükségessé a fővárosi koalíciónak,mert távollétében nem volt meg a többségük a Fővárosi Közgyűlésben, így pedig nem tudták megszavazni a főváros költségvetését.

A Főpolgármesteri Hivatalnál az FN-nek elmondták: „a márciusban elfogadott átmeneti finanszírozási rendelet április végéig érvényes, ezt azonban további hónapokra is ki lehet terjeszteni”. A közgyűlési frakciók az önmaguknak szabott április végi határidőt az egyeztetések elhúzódása miatt egy hónappal meghosszabbították, ezért várhatóan május végén már lesz elfogadott fővárosi költségvetés.

Átmeneti gazdálkodás

Mivel a közgyűlés idén nem tudott határidőre (március 15-re) költségvetési rendeletet alkotni, viszont a képviselők egyhangúlag elfogadták az átmeneti finanszírozási tervet, amely április 31-ig szól. Budapest akár több hónapon keresztül képes költségvetés nélkül, átmeneti gazdálkodással működni.

Az átmeneti gazdálkodás szabályai szerint a főváros most nem kap állami normatív támogatást, igaz így is biztosítják a közintézményeknek, a közszolgáltatást végző cégeknek a működéshez, az alkalmazottak bérének kifizetéséhez szükséges pénzt. Ez havi ötmilliárd forint, ennyi jelenleg a normatíva-kiesés. A büdzsé elfogadása után az állami normatívához a főváros visszamenőleg is hozzájut. A folyamatban lévő beruházások folytathatók, de új fejlesztések, beruházások nem indíthatók a költségvetés elfogadásáig.

Nem veszik el pénz

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint ugyanakkor uniós pénzek semmiképpen nem vesznek el, ugyanis a szóban forgó fejlesztésekre Budapest már 2008-ban kötelezettséget vállalt.

Azz átmeneti finanszírozásról szóló közgyűlési rendelet kimondja, hogy az ilyen típusú projektek támogatási szerződéseit meg lehet kötni és a kifizetéseket is lehet teljesíteni. Amennyiben valóban szükség lesz egyes beruházások átütemezésére, a költségvetési egyeztetés során jelölhetik ki a frakciók, és a költségvetés elfogadásával egy időben születhet róla döntés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik