Belföld

Több lesz a közgyógyellátott

Súlyosan érintheti a szegényebb önkormányzatokat a gyógyszerárak emelkedése, mert minden bizonnyal többet kell majd költeniük a közgyógyellátott betegekre - írta a Magyar Hírlap.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) több szempontból is vizsgálta a gyógyszerkasszával való 15,8 milliárdos kormányzati megtakarítás lehetséges következményeit. Ezek egyike az, hogy – a támogatás csökkenése, vagyis az árak növekedése miatt – több beteg igényel majd közgyógyellátást, illetve az ilyen ellátást kapók a gyógyszerkeretük bővítését kérhetik.

A gyógyszerek támogatási kulcsának áprilisi csökkentése a kamara szerint összességében hat-hét milliárd forint többletterhet ró majd a betegekre az év végéig, és az olcsóbb patikaszerek felé “tereli” őket.

A kamara szerint a 15,8 milliárdos megtakarítás egy része adminisztratív jellegű, tehát nem a betegek zsebére megy. Azt viszont nem tudják elfogadni, hogy a gyógyszerárak emelése a leginkább kiszolgáltatott kört, egyebek mellett a szív- és érrendszeri, az allergiás és a mentális betegeket érinti – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik