Belföld

Maguk alatt vágták a fát az erdőgazdaságok

Milliárdokat vesztettek a kellő hozzáértés nélkül kötött fedezeti ügyeleteken egyes magyar erdőgazdaságok.

Az erdőgazdaságoknál feltárt szabálytalanságokat illetően Tátrai Miklós, Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója szerint megalapozott a gyanú, hogy legalább három társaságnál kötöttek fedezeti ügyletet a társaságok belső szabályait megszegve. A még le nem zárt tranzakciók az érintett állami társaságoknál összességében milliárdos nagyságrendű veszteséget is jelenthetnek.

A tranzakciókban résztvevő, minden társaságnál ugyanaz a négy bank felelőssége is felvetődik, az érintett társaságok várhatóan feljelentést is tesznek az ügyben. A pénzintézetek ugyanis olyan termékeket alakítottak ki, amelyek kockázatát nagyon részletes tőkepiaci ismeretek nélkül nem lehetett megítélni. Az ügyféltájékoztatás “nagyon hiányosnak tűnik” és aránytalan volt a veszteség és nyereség megosztása is, az minden esetben a bank javára történt – ismertette.

A tranzakciók többsége az idén jár le, de van olyan amelyik csak 2013-ban – mondta. Hozzátette, hogy vizsgálják érdemes-e hamarabb lezárni az ügyleteket, van-e a felügyelőbizottságnak, illetve igazgatóságoknak felelőssége, ahogy azt is, hogy más állami vállalatnál folytattak-e hasonló gyakorlatot. Az eddigi információk alapján úgy tűnik, hogy nem – tette hozzá.

Tátrai Miklós hangsúlyozta, hogy a szabályozás rendben volt: ezek a cégek kockázatos üzletet nem köthettek volna és az is rögzített, hogy miről dönthetnek a tulajdonos hozzájárulása nélkül. Ezeket a szabályokat az érintett erdőgazdaságok nagy valószínűséggel megszegték. A Bakonyerdő Zrt.-n kívül ebbe a körbe tartozik a kisalföld és kiskunsági erdőgazdaságok is. A társaságok a bankokkal is tárgyalnak a veszteségek mérséklése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik