Belföld

Válságalappal védenék ki a Bajnai-csomagot

Válságalap létrehozására lenne szükség azoknak a családoknak a megsegítésére, amelyek feje fölül elárverezik a lakást, a Gyermekszegénység Elleni Programiroda egyik javaslata szerint, melyet a Bajnai-csomaghoz készítettek - írta szerdán a Népszabadság.

A Ferge Zsuzsa és Darvas Ágnes szociológusok által jegyzett javaslatokból kiderül: bár nem vitatják, hogy a gazdasági válság és a recesszió miatt szükséges a kiadások radikális csökkentése, ám úgy gondolják, a sérülékeny társadalmi csoportokat annál inkább óvni kell a további szegényedéstől.

Nincsenek ugyan pontos adatok arról, hány gyerek és szülő feje fölül árverezik el a lakást a közeljövőben, de a szociális szektorban dolgozó szakemberek úgy becsülik, tízszer annyi lesz a kilakoltatás, mint tavaly. A szociológus közölte: ebben a hónapban csak a kilencedik kerületben háromszáz kilakoltatásról tudnak.

Több tízezer család van bajban, akik nem a devizahitelek miatt kerültek ilyen helyzetbe, hanem azért, mert már régóta nem bírják fizetni a közüzemi vagy egyéb tartozásaikat – mondta Ferge Zsuzsa, aki szerint van olyan cég is, amely “uzsorakamatra ad legális kölcsönöket a legkiszolgáltatottabbaknak”.

Egy másik javaslat szerint az uniós forrásokat át kellene csoportosítani, és gazdaságilag ésszerű közmunkaprogramokat indítani belőlük. Úgy vélte, a válságnak át kell rendeznie a forráselosztást is; ha megszorítás van, legalább az unió segítségével enyhíteni kellene a fájdalmakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik