Belföld

Minden második óvoda jogsértően működik

Az óvodák több mint fele megsérti a jogszabályokat a felvételi során: túllépik a megengedett létszámot, nem tájékoztatják írásban a szülőket, vagy túl fiatal gyermekeket vesznek föl - derült ki az Oktatási Hivatal vizsgálatából, amelyet a Népszabadság ismertetett.

A hivatal a háromezer lélekszám alatti települések óvodai felvételi gyakorlatát ellenőrizte: 210 intézményt vizsgáltak, ezekbe több mint 15 ezer gyermek jár.

A vizsgált óvodák összesen 94, 3 évesnél fiatalabb gyermeket vettek föl, ez pedig jelenleg jogsértésnek számít. Volt olyan kistelepülési óvoda, amelyet a hivatal emiatt megbírságolt.

Nem volt más megoldás

Az egyik intézmény azzal védekezett, hogy az anya munkalehetőséget kapott, a településen pedig nem volt más megoldás az elhelyezésre, ezért így próbáltak a szülőnek segíteni. Jelezték azt is, hogy még az állami normatívát sem kérték el a gyerek után.

A lap a települések tehetetlenségének bemutatására egy Fejér megyei óvoda példáját hozza, amely férőhely hiányában 26 hátrányos helyzetű, köztük 11 halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket utasított el, holott 2008 szeptembere óta a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket kötelező fölvenni.

Az óvoda évek óta keresi a lehetőséget a bővítésre, a fenntartó esélyegyenlőségi tervet dolgozott ki, és pályázattal próbált pénzt nyerni, de ezt elbukták. Így az óvodába az alapító okiratban meghatározott maximális létszámot és a maximális csoportlétszámot egyaránt túllépve vettek föl kizárólag halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket.

Több mint fele

Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke azt közölte, hogy a vizsgálat során az óvodák több mint felében tártak föl kisebb-nagyobb szabálytalanságot.

A hivatalvezető arra is felhívta a figyelmet: jogsértő az is, amikor az egyébként óvodai felvételre jogosult gyermeket azért utasítja el az óvoda, mert nem szobatiszta.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.