Belföld

Lehetetlen Bajnai vállalkozása?

Nagy kérdés, mire lesz elég a Bajnai-csomag, mert az lehetetlen vállalkozásnak tűnik, hogy egy év alatt helyrehozza azt, amit a száznapos program és hét év kormányzati semmittevés idézett elő - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke.

“A csomag 5-5,5 százalékos gazdasági visszaeséssel számol, ma pedig minden felelős elemző 8,5-10 százalékot prognosztizál. Utóbbi kezelésére a program jelenlegi formájában nem elegendő” – hangsúlyozta a politikus.

Hozzátette: az MDF a politikai válaszait már megadta, a szakmai válaszait pedig akkor fogalmazza meg, ha az új kormány terveinek konkrét részletei törvényjavaslat formájában is ismertté válnak. Egyelőre nem tudni, a program egyes elemei mikor lépnének életbe.

Dávid Ibolya úgy vélte, hogy a kormány nem tud hosszú távú reformokat végrehajtani, ezért a rövidtávú programjában nem szabad olyat tennie, ami hosszú távú reformokat akadályozna.
A pártelnök megjegyezte, nem lehet látni, hogy az intézkedések mennyiben felelnének meg a válságkezelés egyik legfontosabb igényének, miszerint a válságkezelés egyaránt szolgálja az egyensúlyt, a növekedést és a társadalmi szolidaritást.
“A tizennyolc százalékos áfakulcs például nagy kérdőjel mindannyiunk számára. Ha a szegényeket akarjuk támogatni, akkor célszerűbb lehet a tömegközlekedés támogatása, amely előremutató és közösségi célt is szolgál” – fogalmazott.

Hozzátette: a családi pótlék befagyasztása “gyáva megoldás”. Megítélése szerint a társadalmi igazságosságot még a családi pótlék megadóztatása, vagy limitálása is jobban szolgálná.
Dávid Ibolya hangoztatta, mindaz, ami ma Magyarországon kormányalakítás és kormányprogram címén folyik, az az elmúlt hét év hibáinak belátása, korrigálása.

“Azzal, hogy az MSZP, az SZDSZ és a Fidesz 2002-ben felelőtlenül megszavazta a száznapos programot, olyan lejtőre állította a költségvetést, amelyen a mai napig nem volt megállás” – közölte Dávid Ibolya. Hozzáfűzte: a Bajnai-csomag legfontosabb elemei a 13. havi nyugdíjat, a közszférát érintő 50 százalékos béremelést, a családi pótlék emelését magába foglaló száznapos programra vezethetők vissza, melyet az MDF nem támogatott, mert tudta, nincs rá fedezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik