Belföld

A KDNP normakontrollt kér az élettársi kapacsolatról

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) azt kéri Sólyom Lászlótól, fontolja meg a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló, hétfőn elfogadott törvény aláírását, és kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól.

“A Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportja azzal a (…) kéréssel fordul az Elnök Úrhoz, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatról és az ezzel összefüggő élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges egyes törvények módosításáról szóló 2009. április 20. napján elfogadott törvény aláírását megfontolni szíveskedjék” – fogalmaz Sólyom Lászlónak címzett levelében a KDNP elnöke, Semjén Zsolt.

A politikus leszögezi: tény, hogy az azonos neműek kapcsolatát már külön is szabályozza törvény, ám ez – a KDNP szerint – nem felel meg annak az alkotmányos elvnek, amely a házasság intézményét védve különválasztaná attól az új élettársi formát.
Emlékeztet: az Alkotmánybíróság határozatában rámutatott, hogy sem a névviselés szabálya, sem az örökbefogadás eltérő szabályozása nem jelent olyan lényeges elemet, amely a bejegyzett élettársi kapcsolat és a házasság érdemi különbségét megalapozzák.

Mint Semjén Zsolt írja, meggyőződésük, hogy a jogalkotási törvénynek nem felel meg, hogy pénzügyi és társadalmi hatásvizsgálat nélkül a házassági szabályokra hivatkozva úgy vezeti be a törvény az özvegyi jog és özvegyi nyugdíj intézményét, hogy annak pénzügyi és társadalmi kihatásait nem ismerteti meg. Ezt ráadásul olyan társadalmi és gazdasági környezetben teszi a kormány, amikor a válságra és szűkös forrásokra hivatkozva a nyugdíjas rétegek megszorítására készülnek.

A kereszténydemokrata politikus kifejti: az özvegyi nyugdíj és özvegyi jog intézményének alapja a tartós életközösség elismerése, és az a társadalmi szolidaritás, hogy a közvetlen hozzátartozó halála ne jelentsen az özvegy számára a lelkieken túlmenő elviselhetetlen terheket. Ez a feltétel a bejegyzett élettársi kapcsolatnál nem biztosítható, bármikor a halál bekövetkezése előtt közjegyzőnél könnyen kijátszható, és semmilyen alkotmányos alapja nincs annak, hogy a be nem jegyzett élettársi kapcsolattal szemben ilyen megkülönböztetéseket tegyen a jogalkotó.

Semjén Zsolt kérésével egyidejűleg az SZDSZ üdvözölte az Országgyűlés döntését. Mint Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes és Léderer András ügyvivő az MTI-hez eljuttatott közleményükben írják, a törvény körülbelül félmillió magyar ember számára teremt “egy élhetőbb országot és lehetőséget magánéletének törvényes rendezésére”.
A szabad demokraták úgy vélik, e törvény elfogadása óriási lépés az esélyegyenlőség megvalósulása felé. Álláspontjuk szerint a törvény elősegíti az Alkotmány szellemének megfelelő jogegyenlőséget Magyarország állampolgárai között.

Az Országgyűlés hétfőn fogadta el a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, valamint az ezzel összefüggő és az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges módosításokat. A képviselők 199 igen, 159 nem és 8 tartózkodás mellett hozták meg a döntést. A törvény szerint bejegyezett élettársi kapcsolatot két, tizennyolcadik életévét betöltött, azonos nemű személy létesíthet anyakönyvvezető előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik