Belföld

Eljárás indul a holokauszttagadók ellen

Közösség elleni izgatás gyanúja miatt indított eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság két férfi ellen, akik szombaton a budai Várban tartott rendezvényen mondtak beszédet.

A budai Várban, a német nagykövetség előtt holokauszttagadó demonstrációt tartottak szélsőjobboldali nézeteket valló szervezetek, köztük a Magyar Gárda 60 fős egysége szombat délután. Dósa István, a Magyar Gárda főkapitánya mintegy 200 ember előtt azt mondta: semmi nem igaz a holokausztból. A megmozduláson felolvasták azt a petíciót, amelyet a nagykövetségnek címeztek, de senki nem vett át.

A rendőrség hétfőn közölte: a rendezvényen nem történt sem rendzavarás, sem olyan rendkívüli esemény, amely a helyszínen azonnali rendőri intézkedést igényelt volna.

„A rendezvényen elhangzott beszédek tartalma alapján azonban a BRFK büntetőeljárást indított közösség elleni izgatás bűntett elkövetése gyanúja miatt D. István és D. Endre János ellen” – közölte a rendőrség.

Emlékeztettek rá: a rendezvényt a rendőrség március 24-én, a bejelentővel lefolytatott egyeztető tárgyalást követően tudomásul vette, tekintettel arra, hogy azzal kapcsolatban a gyülekezésről szóló törvényben megfogalmazott tiltó okok egyike sem állt fenn. A szombati rendezvény biztosítása során pedig a rendőrség a hatályos jogszabályok szerint járt el, törvényesen és szakszerűen látta el feladatát.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke vasárnap azt közölte: a párt kegyelettel emlékezik a holokauszt áldozataira, és tiltakozik az áldozatok emlékét meggyalázó szombati náci demonstráció ellen, egyben vizsgálatot kér az illetékes szervektől.

A politikus közleményében azt írta, pártja azt kéri az igazságügy-minisztertől és a rendőrségtől, hogy vizsgálják meg a rendezvény bejelentésének és lehetővé tételének körülményeit, továbbá vizsgálják meg azt is, megsértették-e a magyar alkotmányt és a demokrácia jogszabályait a rendezvénnyel. Az ügyészséget pedig arra kérte, tegye meg a megfelelő lépéseket.

A Magyar-Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság pedig hétfőn felszólította a kormányt, az ügyészséget és a Nemzetbiztonsági Hivatalt, hogy vizsgálják ki a várbeli holokauszttagadó demonstrációt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik