Belföld

Államosítják a fúrópajzsokat?

A Népszabadság szerint hetven százalék esély van arra, hogy a 4-es metró alagútját fúró konzorcium a BKV-val megegyezik, és a Bamco cégcsoport összesen 35 milliárd forintos többletkövetelésének egy részét mégis kifizetik. A Bamco egy hete kedden állította le a munkát.

A lap szerint kisebb esélye van, hogy a cégcsoporttal szerződést bontanak, ahogy azt a BKV projektcége nemrég kilátásba helyezte. A Bamco március közepén tájékoztatta a főváros és a BKV vezetőit, hogy 35 milliárd forint pluszmunka kifizetésének szakmai felülvizsgálatát kéri egy hónapon belül, ellenkező esetben akár kilép a szerződésből.

A Metró Projekt Igazgatóság szerint ha nem lesz megegyezés, és a Bamco nem veszi fel a munkát, a cég akkor sem vitethetné el az általa bérelt fúrópajzsokat, azokkal pedig akár a BKV is fúrhatna tovább.

Ezt a Bamco a fúrópajzsok egyfajta “államosításának” tekintené, és a bíróságon keresné igazát. A BKV esetleges pervesztesége esetén pedig a megtérítendő kár összege több tízmilliárd forintra rúgna.

Bárhogyan is alkudnak meg a héten a felek Budapest legnagyobb, harminc éve tervezett beruházásáról, jelenleg nem vehető biztosra, hogy az végül mennyibe fog kerülni, mikor lesz kész, és ki is fogja megépíteni – írja a Népszabadság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik