Belföld

Nincs kemoterápia Egerben

Nemcsak az úgynevezett tervezett műtéteket halasztották el az egri Markhot Ferenc Kórházban, hanem – egyebek mellett – a kemoterápiás kezeléseket is. A betegeknek más intézményekbe kellett utazniuk, hogy megkapják a szükséges ellátást.

Több tucatnyi beteg kapott írásos értesítőt az elmúlt hetekben arról, hogy az egri Markhot Ferenc Kórházban korábban előjegyzett műtétjüket elhalasztották. A csődvédelmet kérő HospInvest által működtetett intézményben nemcsak a műtétek maradtak el, hanem az FN információi szerint a kemoterápiás kezelések is, így a súlyos betegeknek más városba kellett utazniuk az ellátásért.

A Magyar Orvosi Kamaránál (MOK) hivatalosan még nem értesültek arról, hogy az elmaradt műtétek vagy kezelések miatt kártérítési pereket indítottak a kórházzal szemben, de tudomásuk van arról, hogy az intézmény laboratóriumából a fővárosba szállították a mintákat – mondta el lapunknak Éger István elnök.

Az egyelőre még kérdéses, hogy ha a betegek kártérítési pereket indítanak, vajon ki, mikor és miből fizet majd. Ha ugyanis a kórházüzemeltető társaság jogutód nélkül szűnik meg, a károsultak leghamarabb évek múltán kaphatják meg a bíróság által megítélt összegeket. Ilyen esetekben általában az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet, vagyis az állam kénytelen átvállalni a kártérítést.

Az FN úgy tudja, az egri kórházvédők folytatják tiltakozó akciójukat és április 23-án újabb demonstrációt tartanak a város főterén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik