Belföld

Papíron jól érvényesülnek a betegjogok

Miközben egy nemzetközi felmérés szerint Magyarország 31 európai állam között az előkelő 7. helyet foglalja el a betegjogok érvényesülése szempontjából, az érintettek ennél komorabban látják a helyzetet.

Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint Magyarország a 7. helyen áll 31 európai ország között a betegek jogainak érvényesülése tekintetében. A Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány tavalyi felmérése szerint a megkérdezettek 52 százaléka érzi magát erősen kiszolgáltatott helyzetben az egészségügyi ellátás során.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet legfrissebb jelentése szerint naponta átlagosan 24 panasszal, kérdéssel fordulnak a hatósághoz. Ez csaknem másfélszer több megkeresést jelent a korábbi esztendőkhöz képest. A betegek gyakran azért kérték az EBF segítségét, mert úgy érezték, hogy az ellátásuk során sérültek a jogaik, ami sok esetben be is igazolódott. A Felügyelet 2008-ban csaknem 80 millió forint bírságot szabott ki az egészségügyi szolgáltatók jogsértései miatt. Csaknem minden harmadik panasz indokoltsága beigazolódott.

Noha a betegjogok érvényesülésének fontosságát senki nem vitatja, nemrégiben éles vita bontakozott ki a Parlament szakbizottságában felügyelet esetleges megszüntetése kapcsán. Az EBF létjogosultságát megkérdőjelezők főként a tisztiorvosi szolgálattal, illetve a civil jogvédő szervezetekkel való párhuzamosságokkal érveltek.

Jónak látszik (mti)

Jónak látszik (mti)

A vitát végül a szaktárca zárta rövidre. Az Egészségügyi Minisztérium közleményben kelt a felügyelet védelmére. Ebben rámutattak arra, hogy a szervezet az elmúlt két évben több mint 10 ezer megkeresést kezelt és több mint 1500 hatósági eljárást folytatott le. A lakosság tájékoztatása érdekében a Felügyelet hozza nyilvánosságra honlapján az intézmények várólistáit és kezeli a kórházi ellátás színvonalát jellemző 300 minőségi mutatót. Az EBF munkája azért is elengedhetetlen, mert ez az egyetlen hatóság, amelynek feladata eljárni a biztosítottak és a betegek védelmében. Ez garantálja a biztosítottak ellátásának ellenőrzött minőségét – hangsúlyozták a tárcánál.

Az EBF legitimitását senki nem kérdőjelezte már meg április 18-án, az Európai Betegjogi Nap apropójából rendezett fórumon. Magyarországon először 2008-ban kerültek megrendezésre betegjogi napi események. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű civil szervezet lefordíttatta az Európai Betegjogi Chartát magyar nyelvre, és megküldte a releváns döntéshozóknak, valamint szórólapokat juttatott el a négy magyarországi orvosi egyetemre, amelyek a Chartában foglalt és a magyar Egészségügyi Törvény által megfogalmazott jogokat tartalmazták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik