Belföld

Csúszik a fővárosi költségvetés

Várhatóan áprilisban sem lesz költségvetése a Fővárosi Önkormányzatnak. A büdzsé tervezetéről tartott pénteki frakcióvezetői egyeztetésen ugyanis az MSZP, az SZDSZ és az MDF egyetértett azzal, hogy egy hónappal hosszabbítsák meg az önkormányzatnak az átmeneti finanszírozásról szóló rendeletét, amely a hó végéig érvényes.

Az önkormányzatnak március 15-ig kellett volna elfogadnia a költségvetését. Hunvald György (MSZP) előzetes letartóztatása miatt azonban megszűnt az MSZP-SZDSZ egyfős önkormányzati többsége. Így azóta hosszabbítják az átmeneti finanszírozásról szóló rendelet érvényességét, és egyeztetnek az ellenzék által javasolt módosításokról. Költségvetés hiányában ötmilliárd forint körüli összeggel kevesebb pénzt kap havonta a főváros az államtól, és ezért számos megszorítás történt a városházán. A dolgozók például március óta nem kapják a maximum 30 százalékos bérkiegészítéseket, eltérítéseket és a ruhapénzt sem.

Steiner Pál MSZP-frakcióvezető a találkozó egyetlen pozitívumának azt tartja, hogy ha április végéig nem fogadják el a költségvetést, akkor egy hónappal meghosszabbítják az átmeneti finanszírozást. John Emese SZDSZ-frakcióvezető kifejtette, hogy a Fidesz-KDNP által korábban felvetett költségvetésmódosító javaslatokra választ adott Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes.

Hock Zoltán MDF-frakcióvezető megerősítette, hogy nem közeledtek az álláspontok oly mértékben, hogy egy támogatható javaslatot lehetne a Fővárosi Közgyűlés elé terjeszteni. Bagdy Gábor KDNP-frakcióvezető elmondta, hogy “a fő lépések nem kristályosodtak ki”. Pozitívumként említette, hogy az idei költségvetésben bizonyos elképzelések számszerűsödtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik