Belföld

Megújulnak a bankjegyeink

Nehezebben hamisítható bankjegyeket hoz forgalomba április közepétől a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - közölte az MNB.

A Magyar Nemzeti Bank 2009. április 15-től valamennyi papírpénzt megújított formában bocsátja ki – a 200 forintos bankjegy kivételével, mivel azt a jegybank az év végén kivonja a forgalomból. Így a 2008 őszétől kibocsátott korszerűbb 10 000 forintost követően áprilistól további öt címlet: az 500, az 1000, a 2000, az 5000 és a 20 000 forintos bankjegy is megújul.

Az egyes címletek korszerűbb változatai megjelenésükben a korábbiakkal csaknem megegyezőek lesznek, azonban további, fokozott védelmet nyújtó, hamisítást nehezítő grafikai elemeket is tartalmaznak majd.

A bankjegyekre olyan – a külföldi bankjegyeken, így az euróbankjegyeken is gyakran alkalmazott – biztonsági elemek (apró sárga körök) kerülnek, amelyek nehezebben hamisíthatóbbá teszik a magyar fizetőeszközt. Az 1.000 forintosra ezen túlmenően új, ezüstszínű, hologram hatású fémcsík is kerül. Az új hologram fólia a hamisítás elleni védelmen túl a forgalmi, környezeti hatásoknak is jobban ellenáll, miközben könnyebben ellenőrizhető a hétköznapi vásárlási helyzetekben is.

Az MNB közleménye kiemelte: valamennyi korábbi bankjegyváltozat továbbra is törvényes fizetőeszköz marad. Az új biztonsági elemekkel ellátott címletek fokozatosan, a következő hónapokban kerülnek forgalomba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik