Belföld

Kizárnák a három renitens SZDSZ-est

Hankó Faragó Miklós szabad demokrata képviselő írásban kezdeményezte, hogy vizsgálják meg annak a három SZDSZ-es képviselő kizárásának a lehetőségét, akik nem támogatták Bajnai kormányfővé jelölését - értesült a Népszabadság.

Az SZDSZ parlamenti frakciója ma kora délutáni ülésén tárgyal Bajnai Gordon miniszterelnökkel a kormány programjáról. A liberális képviselőcsoport értesülésünk szerint összefüggő javaslatcsomaggal várja Bajnait, a kormányprogram kiegészítését kérve a gazdaság fejlesztését, a bürokrácia csökkentését, a vállalkozások segítését szolgáló konkrét intézkedésekkel.

A soron kívüli tanácskozás napirendjére személyi kérdéseket is felvehetnek, miután Hankó Faragó Miklós képviselő írásban kezdeményezte, hogy a frakcióülésen „vizsgálják meg Béki Gabriella, Gulyás József és Velkey Gábor kizárásának a lehetőségét.”

A 19 fős frakcióból Béki, Gulyás és Velkey nem támogatták Bajnai Gordon miniszterelnökké jelölését, nem írták alá a Bajnai melletti politikai szándéknyilatkozatot, és – a frakció támogató döntésével ellentétesen – nem nyomtak gombot a kormánnyal szembeni konstruktív bizalmatlansági indítványról szóló, keddi parlamenti szavazáskor sem. Emiatt már kedd déluránra össze akarták hívni a rendkívüli frakcióülést, de ezt végül elhalasztották.

Hankó Faragó Miklós a Népszabadságnak nyilatkozva azzal indokolta kezdeményezését: a három képviselő a párt mindhárom döntéshozó testületének – az ügyvivői testületnek, a frakciónak és az országos tanácsnak – döntésével szembe ment. Azóta ráadásul Gulyás József a nemzetbiztonsági bizottságban sem úgy szavazott Ficsor Ádám titkosszolgálati miniszterjelölttől, ahogy elvárható lett volna – hangsúlyozta Hankó Faragó Miklós.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik