Belföld

Instabilitást éreztet Vahl visszalépése

Az FN által megkérdezett szakértők szerint kínosan érinti a megalakulóban lévő kormányt, hogy Ficsor Ádám bizottsági kudarca után Vahl Tamást vissza kellett léptetni. Más lehetőség viszont nem volt, Bajnai ezzel megelőzött egy állandó támadási felületet. Az eset a kapkodó kormányalakításból fakad, és a kormány instabilitását mutatja.

Egy kapkodó kormányalakítás mindig magában rejti a személyi kockázatokat, a Bajnai-kabinet tagjainak kinevezésénél pedig sérülhetett a körültekintő kiválasztás szempontja – véli a Nézőpont Intézet vezető elemzője. Böszörményi Nagy Gergely az FN-nek elmondta: ez utóbbi a politikában különös jelentőséggel bír, hiszen közismert tapasztalat, hogy a tabloid sajtó pillanatok alatt hírül adja egy-egy politikus múltjának legapróbb részleteit is.

Elkerülhetetlen döntés

„Nehéz megkerülni egy időszerű amerikai párhuzamot: Bill Richardson, Barack Obama első kereskedelmi miniszterjelöltje nemrég azért kényszerült visszalépni a felkínált poszttól, mert kiderült, hogy még nem zárult le egy őt is érintő nyomozás” – emlékeztetett a szakértő.

Böszörményi Nagy Gergely szerint, miután Vahl Tamás kinevezését nem csupán a jobboldali nyilvánosság, de az elismert hitelű Transparency International is kritikával illette, döntése érthetőnek tekinthető.

Bizonytalanságot sejtet

A Political Capital Institute elemzője úgy véli, hogy a visszalépés nem önmagában probléma, hanem azért, mert a kormány körüli instabilitást, bizonytalanságot érzékeltet. „Az új kormány érdeke az, hogy a szervezeti, személyi felépítésen minél gyorsabban túljutva arról legyen szó, hogy mit és miért kíván tenni. A visszalépés kármentés, hiszen Vahl Tamás miniszteri kinevezése esetén az ügy újra és újra visszatért volna” – véli Gyulai Attila.

Hozzátette: ha sikerül most lezárni a gazdasági miniszteri poszttal kapcsolatos bizonytalanságot, az előnyösebb, mint ha elhúzódó védekezésre kellene berendezkedni.

„A Vahl Tamás és Ficsor Ádám kinevezése körüli viták között az a különbség, hogy az előbbi könnyebben megoldható, hiszen nem érinti az MSZP belső viszonyait. A kinevezések körül nem az egyes személyek, egyes posztok sorsa lesz az érdekes, hanem az egész kormány presztízsére gyakorolt hatás. Illetve az, hogy milyen mértékben korlátozza azt a törekvést, hogy a felálló Bajnai-kormány cselekvőképességet mutasson” – emelte ki Gyulai Attila.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik