Belföld

Borsik: a multikat szolgálja az új kormány

Bár az új kormány válságkezelő programja még nem ismert, az Automóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) szerint az új kabinet "aggodalomra okot adó" személyi összetétele, valamint a parlament előtt lévő adó- és járulékjavaslatok indokolttá teszik a szombati demonstráció megtartását.

Borsik János, a szakszervezeti szövetség elnöke többezres résztvevői számra számít a szerintük igazságtalanul megosztott többletterhek elleni tiltakozáson. Az érdekképviseletei vezető csütörtökön azt mondta: a szakszervezetek aggodalmát növelték a kulcsfontosságú tárcák vezetőjelöltjeinek személyei.

Neoliberális politika

A pénzügyminiszter-jelölt ugyanis Borsik János szerint azt a neoliberális politikát követi, amely világszerte megbukott, és amely nem folytatható sem Magyarországon, sem Európában.

Borsik János, bár Herczog Lászlót alkalmasnak tartja a munkaügyi tárca vezetésére, kérdésesnek nevezte, hogy a szakállamtitkár miniszteri kinevezése nem gyöngíti-e a tárca érdekérvényesítő képességét a kabineten belül.

Hónig Péter jelölését illetően pedig úgy vélte, hogy a közlekedési, hírközlési és energiaügyi tárca vezetőjelöltje körüli polémiák miatt nem láthatóak a garanciák a közösségi közlekedés újragondolására, és egy társadalmilag is támogatott koncepció kialakítására.

A nagyvállalkozások érdekeit szolgáló kormány

“Úgy tűnik, hogy a megalakuló kormány leginkább a nagyvállalatok, multik érdekeit szolgálja” – mondta Borsik János, megemlítve, hogy a munkaadók eddig nem észrevételezték a miniszterjelöltek elképzeléseit. “Ezek szerint a tervezett lépések nem rosszak a munkaadóknak, annál inkább a munkavállalóknak” – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Reformszövetség korábban ismertetett javaslatában – amelynek kidolgozásában Oszkó Péter pénzügyminiszter-jelölt is aktívan részt vett – a következő 2-3 évre összesen 10 százalékpontos járulékcsökkentésre tett javaslatot, úgy, hogy ez kizárólag a munkaadói terhekre vonatkozna. Ezzel szemben Borsik János a tehercsökkentés megosztásának szükségessége mellett állt ki. A munkavállalói járulékcsökkentés emelné a nettó kereseteket, és igazságosabbá tenné a terhek elosztását – hangsúlyozta.

Várják Bajnait

Ugyancsak nehezményezte a 4 százalékos különadó eltörlésének szándékát, véleménye szerint az évente 7 millió forintnál többet keresők, a válságban nagyobb áldozatot vállalhatnak.

Hangsúlyozta azt is, bár a parlament levette a napirendről az adójavaslatok tárgyalását, azokat nem vonták vissza, és ahhoz, hogy július elsejével hatályba léphessenek, május közepére le kell zárni a jogalkotási folyamatot. “Nincsenek csodák, különösen válság idején” – mondta, egyben úgy vélte, az új kormány programja a már benyújtott javaslatokon alapul majd. Borsik János ezért április 24-re az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésére várja Bajnai Gordon miniszterelnököt, hogy tárgyalhassanak a programról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik