Belföld

Sólyom és Orbán sem sértett protokollt Bajnaival

Orbán Viktor nem gratulált Bajnai Gordon megválasztott kormányfőnek, míg Sólyom László nem a parlamenti patkóban, hanem díszpáholyában rázott kezet a megválasztott miniszterelnökkel – az eddigi szokásokkal ellentétben. A protokoll-szaktekintély szerint egyikőjük eljárása sem kifogásolható.

A frakcióvezetőknek kötelező gratulálni a megválasztott miniszterelnöknek, a pártelnöknek illik – nyilatkozta az FN-nek Görög Ibolya protokollszakértő azután, hogy Bajnai Gordonnak miniszterelnöki esküje után csak Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője nyújtott kezet, Orbán Viktor pártelnök nem.

Így az ellenzéki párt első embere protokollt nem sértett, szokásaitól viszont eltért: korábban pártelnökként gratulált a megválasztott szocialista támogatottságú kormányfőknek.

Jól gratulált (Fotó: MTI)

Jól gratulált (Fotó: MTI)

Sólyom László államfőként szakított elődei szokásával, és nem ült be a parlamenti patkóba; mandátuma kezdete óta a díszpáholyból figyelte az Országgyűlés ülésszakának eseményeit – hívta fel figyelmünket Görög Ibolya. Ezért teljesen rendben lévő, hogy ott gratulált Bajnainak, mint ahogy az is, hogy az új kormányfő „ment fel” hozzá, miután Sólyom a magasabb rangú közjogi méltóság – elemezte a kormányfőváltást protokolláris szempontból Görög Ibolya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik