Belföld

Megrendelték a Bajnai-kormányt

Jóformán csak kancelláriaminiszterét választhatta meg kabinetjének tagjai közül az új kormányfő. A legtöbb poszt várományosáról nem Bajnai Gordon, hanem az MSZP és az SZDSZ alkuja döntött – írja csütörtökön utcára kerülő számában a Figyelő.

Okkal hihette, hogy tagja lesz a Bajnai-kormánynak is Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter, amikor a múlt hét közepén megkapta a meghívót a parlament illetékes bizottságainak meghallgatására. Nagypénteken este azonban váratlanul magához hívatta a miniszterelnök-jelölt, s közölte vele, megszűnik az általa betöltött tárca nélküli miniszteri poszt.

Molnárnak valójában azért kellett távoznia, mert az MSZP és az SZDSZ osztozkodása révén Kiss Péternek kreáltak új megbízatást. A miniszterelnök politikai helyettese címmel megfejelt, társadalompolitikáért felelős tárca nélküli miniszterség ugyanis megnövelte volna az új kormány tagjainak számát, amit azonban presztízs okból sem vállalhatott a takarékosságot hirdető, az olcsó és hatékony állam jelszavát magáénak valló Bajnai Gordon.

Molnár Csaba a kakukktojás

Nem annyira a sikeres titkolódzásnak köszönhető tehát, hogy a kormány névsora csak az utolsó pillanatban derült ki, hanem a politikai alkuk elhúzódásának. „Az újonnan megválasztott miniszterelnök legalább annyira az őt támogató pártok foglya, mint amennyire a kormánypárti honatyák az ő foglyai” – értékelte a helyzetet a Figyelő egy parlamenti forrása. Bajnai alig néhány poszton tudta ugyanis csak érvényesíteni az akaratát, így végül sem a kormányfő, sem a szocialisták, sem pedig a liberálisok nem elégedettek maradéktalanul a megalakuló új kormánnyal.

A miniszterelnök a válságkezelésben kulcsszerepet játszó tárcák vezetőinek kiválasztására kért szabad kezet, ehhez képest gyakorlatilag egyetlen választottja maradt pozícióban: a jövőben a kancelláriát működtető Molnár Csaba. Őt a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács vezetőjeként Bajnai még uniós fejlesztési miniszterként ismerte meg, s később államtitkárrá emelte maga mellé a gazdasági tárcánál. S akit amúgy az ő javaslatára nevezett ki Gyurcsány Ferenc közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterré. A nyilvánosság előtt – sőt az MSZP-frakcióban is – Molnár „Gyurcsány emberének” számított, ám állami vezetői megbízatásai során mindinkább Bajnai mögé állt. Ezért is őt szánta a gazdasági tárca élére az új kormányfő, ezt a tervét azonban az SZDSZ megvétózta.

Gyurcsány és az SZDSZ akarata

Gyurcsány bizalmasaként tartják számon Ficsor Ádámot is, aki Szilvásy György titkosszolgálatokért felelős miniszter helyébe lép, a szocialisták nem kis megrökönyödésére és felháborodására. Ficsort szakmailag alkalmatlannak tartják a titkosszolgálatok felügyeletére, s Bajnai a képviselőcsoportnak sem adott kielégítő magyarázatot arra, miért őt választotta e tisztségre. A Figyelő úgy tudja, Ficsor kinevezésével Gyurcsány, valamint a posztjáról önként távozó Szilvásy kérésének tett eleget Bajnai.

Miközben az SZDSZ egyetlen MSZP-s kádert sem akart látni a szakértői kormányban, a szocialisták ragaszkodtak többek között Kiss Péter, Szekeres Imre és Hiller István miniszteri megbízatásához. Cserében a pénzügyi, gazdasági és a közlekedési tárca leendő vezetői – forrásaink szerint – az SZDSZ választottjai. A gazdasági és fejlesztési tárca várományosának, úgy tudjuk, hogy Bajnai Gordon előbb Beck György Vodafone-vezért kérte fel, de ő nem vállalta, így lehet miniszter Vahl Tamás.

A Figyelő úgy tudja, sem a szocialisták, sem a szabad demokraták nem örültek annak, hogy Draskovics Tibor posztján maradhatott. Értesüléseink szerint ebben is „Gyurcsány keze volt”, miként abban is, hogy Bajnai kabinetfőnöknek Szigetvári Viktort kérte fel. Utóbbit az MSZP-frakció prominens politikusai egyenesen rossz ómennek tartják, mivel a kezdeti „gyurcsányi” időket idézi, amikor „voluntarista módon haladt előre a kormányzat, s teljesítmény helyett a píár került előtérbe”.

Gyenesei elszólta magát

Gyenesei István kiszorulását a kormányból saját magának köszönheti, mivel Gyurcsány távozását követően kijelentette: ha a válságkezelés további pénzelvonást követel az önkormányzatoktól, akkor ő a Bajnai-kormánynak nem akar tagja lenni.

Az eddig ismeretlen Varga Zoltán szocialista honatya, az MSZP Békés megyei szervezetének elnöke viszont éppen azon a napon nyilvánította ki, hogy mindenben Bajnai támasza, amikor Gyurcsány lemondott pártelnöki tisztéről.

(A Figyelő legfrissebb, csütörtökön utcára kerülő számában arról is olvashat még, hogy mik Oszkó Péter leendő pénzügyminiszter céljai, és melyek lesznek a Bajnai-kormány első lépései. Megtudhatja azt is, miként vállalt Kiss Péter majdnem biztos bukást jelentő miniszteri posztot, mi Vahl Tamás beceneve, és hol síelt együtt Bajnai, Hónig Péter és Stumpf István. A hetilap legfrissebb számából nem utolsó sorban kiderül az is, hibás-e a Hajdú-BÉT tönkremenetelében Bajnai Gordon.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik