Belföld

Hajótörött kapitány lett Bajnai

Hajótörött kapitányként és válságmenedzserként jellemzi Bajnai Gordon miniszterelnököt a nemzetközi sajtó. Az új kormányfő hálátlan feladat végrehajtására készül: egy összeomlás szélén álló költségvetést próbál kiegyensúlyozni fájdalmas megszorító csomag segítségével.

A BBC beszámolója szerint Bajnai olyan kormányt kíván felállítani, amelyet minden politikai oldal támogat. Magyarországot súlyosan érintette a gazdasági válság, olyannyira, hogy a tavalyi IMF-hitel mentette meg az összeomlástól – fogalmaz a BBC. A riport megállapítja, hogy Bajnai egy csendes, visszafogott személy, aki szabadidejét szívesen tölti a futballpályán.

A 41 éves üzletembert Gyurcsány Ferenccel való barátsága, valamint az MSZP-nek és az SZDSZ-nek az új kormányfő személyéről való marakodása juttatta a miniszterelnöki székbe – fogalmaz a lap.

A Financial Times elemző cikkében kiemeli, hogy Bajnai csomagja fájdalmas lesz, de a jóléti kiadások csökkentéséért cserébe adócsökkentést tervez az új kabinet, amely növelheti az ország versenyképességét. A lap emlékeztet, hogy Magyarországon a szomszédos Romániához és Szlovákiához képest jóval magasabbak az adóterhek. Gyurcsány lemondásához az őszödi beszéd, majd az egészségügyi reform bukása vezetett – írja a lap, hozzátéve, hogy a volt kormányfő az államháztartási hiány csökkentésének ellenére sem tudta visszaállítani a befektetői bizalmat.

Az új pénzügyminiszter, Oszkó Péter egy az összeomlás szélén álló költségvetést örökölt, amelyet új, egyszerűsített adórendszerrel és kiadáscsökkentéssel kell egyensúlyba hoznia – fogalmaz a cikkíró.

Hajótörött a kormányrúdnál cím alatt számolt be Bajnai Gordon miniszterelnökké választásáról szerdán a Die Presse című osztrák napilap. Miután a kisebbségi szocialista kormány hajótörést szenvedett a nemzetközi gazdasági és pénzügyi válság viharában, éppen egy hajótörött veszi át a kormányrudat – állapítja meg cikkében a szerző. A helyzet, amelyet az új miniszterelnöknek kezelnie kell olyan, „akár egy gazdasági katasztrófa-forgatókönyv”. A megfigyelők véleménye megoszlik arról, hogy kitart-e a Bajnai-kormány a 2010-es választásokig.

Szükségmegoldásként jellemzi a számos sikertelen jelölt után a kormány élére került Bajnai megválasztását a Kurier. A válságtól különösen súlyosan érintett Magyarországon sürgősen reformokra van szükség. A megvalósításukkal kudarcot valló Gyurcsány Ferenc az előrehozott választásokat akarta elkerülni, amikor lemondásával „meghúzta a vészféket”.

A Der Standard „válságmenedzsernek” nevezi Bajnai Gordont, s a Kurierhoz hasonlóan úgy véli, hogy az MSZP és az SZDSZ egyaránt az előrehozott választásokat akarta megakadályozni a kormányfőváltással.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik