Belföld

Nem lehet lerövidíteni a kampányidőszakot

Nem kapott többséget a kampányidőszak lerövidítését célzó, a Fidesz és a KDNP frakcióvezetői által benyújtott indítvány az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának keddi ülésén.

Navracsics Tibor és Semjén Zsolt választási eljárási törvényt módosító javaslata jogilag lehetővé tenné, hogy a június 7-ei európai választással egy időben előrehozott parlamenti képviselő választást is tartsanak.

A javaslat lényege, hogy 72 napról 42 napra módosítanák a választás kitűzésének legkésőbbi határidejét, és ezzel gyakorlatilag egy hónappal lerövidítenék a választási eljárást, beleértve a kampány és az ajánlószelvények gyűjtésének az időszakát is.

A bizottság a szocialista képviselők szavazatával ugyancsak elutasította a két ellenzéki frakcióvezetőnek azt az indítványát is, amellyel az Országgyűlés kimondhatta volna saját feloszlatását.

Az ellenzéki képviselők javaslatukat azzal indokolták, hogy a „jelenlegi kormányzati válsághelyzetből kivezető legvilágosabb és legdemokratikusabb megoldás” az lenne, ha az Országgyűlés feloszlatná magát, „megnyitva ezzel a lehetőséget az új választások előtt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik