Belföld

Az MSZP javaslatokat ír Bajnainak

A csütörtöki frakcióülésen további konkrét javaslatokat tesznek a válságkezelő programhoz a szocialisták, akiknek eddigi elképzelései is beépültek az alakuló dokumentumba - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője, a párt elnöke kedden.

A frakcióülésen három témában várják a javaslatokat: ezek egyike a munkahelyteremtés, a munkahelyek és a magyar vállalkozások védelme – közölte a politikus. Emellett a szociális válság megelőzése is fontos feladat, hogy fennmaradjon a társadalmi egyensúly a nehéz időkben is, de ezek javaslatok nem módosíthatják a kiadáscsökkentés tervezett összegét.

A harmadik csomag a morális egyensúlyról szól, azaz arról, hogy az áldozatvállalást valóban közösnek érezhesse az ország, hogy mind a politikai, mind az államigazgatási, mind a gazdasági elit arányos részt vállaljon a terhekből – mondta Lendvai Ildikó.

Kérdésre válaszolva a pártelnök elmondta, hogy a tervezett kiadáscsökkentés idén és jövőre együttesen körülbelül 500-600 milliárd forintot tesz ki. Ezt azon felül kell megspórolni, amit a Gyurcsány-kormány februárban már elhatározott. Az év eleji döntések 2009 elejétől már egy 210 milliárd forintos kiadáscsökkentést írtak elő, ezek egy része már meg is valósult.

A képviselők által aláírt politikai nyilatkozat tartalmán nem nagyon lehet változtatni, hiszen a nagy tételeket családtámogatás és a nyugdíjrendszer adja – mondta Lendvai Ildikó.

A rászorultsági elv megvalósítását firtató kérdésre azt mondta, nem fűnyíróelv alapján gondolkodnak. Elsősorban annak kell adni, aki e nélkül nem élne meg, az MSZP javaslatai erről fognak szólni.

Lendvai Ildikó az egyes szocialisták által szorgalmazott áfacsökkentésről közölte, meg fogják beszélni, hány százalékos legyen az áfa. Hangsúlyozta ugyanakkor, az az elv továbbra is érvényes, hogy a fogyasztási jellegű adókból kell ellentételezni a munkabérre rakodó adók és járulékok csökkentését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik