Belföld

Félmilliárdos áfacsalás Fejér megyében

Több mint 550 millió forinttal károsította meg a gyanú szerint az állami költségvetést az áfabefizetési kötelezettség elmulasztásával négy székesfehérvári, használtautó-kereskedelemmel foglalkozó gazdasági társaság.

Az esetnek hat gyanúsítottja van, egyiküket a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. A 34 éves székesfehérvári férfi a gyanú szerint a gazdasági társaságok tevékenységét a háttérből irányította – közölte Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője.

A Vám- és Pénzügyőrség Közép-dunántúli Regionális Nyomozó Hivatala az elmúlt héten indított nyomozást, különösen nagy értékre elkövetett adócsalás megalapozott gyanúja miatt – mondta el Pálla József pénzügyőr ezredes, regionális parancsnok. Hozzátette: a négy gazdasági társaság az elmúlt három évben összesen 1083 személygépkocsit hozott be Magyarországra az EU területéről.

„A személygépkocsik forgalomba helyezésekor a gazdasági társaságok a regisztrációs adót rendben megfizették, ám az értékesítést követően nem vallották be, s nem is fizették be az általános forgalmi adót” – mondta Pálla József.

Szajkó Béla őrnagy, a regionális nyomozó hivatal parancsnoka elmondta: az áfabefizetési kötelezettség elmulasztása az említett gazdasági társaságok esetében 2006-ban 92 millió, 2007-ben 310 millió, 2008-ban 115 millió, ez évben 40 millió forint összeget jelentett. Az autókat főként a Benelux-államok területéről hozták be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik