Belföld

Darazsak ellen is felkészült a tűzoltóság

Ha a méhek, darazsak rajzása emberéletet veszélyeztet, a tűzoltók segítenek megfékezni a rovarokat.

A Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője, Dobson Tibor elmondta, hogy a jó idő beköszöntével számolni kell a méhek, darazsak rajzásával, a tűzoltóság is egyre több lakossági riasztást kap darazsak támadása miatt. Hivatalos statisztika ugyan nincs erről, de tavaly több mint száz ilyen riasztást kaptak.

Tájékoztatása szerint általában azt javasolják a hozzájuk forduló bejelentőnek, hogy keressen szakembert: méhészt vagy rovarirtásra szakosodott vállalkozást. Ebben telefonszámokkal tudnak segíteni. Ha azonban közvetlen az életveszély, a sérülésveszély, és nem lehet várni a szakemberek kiérkezésére, akkor a tűzoltóság kivonul – mondta Dobson Tibor.

Utalt arra: a tűzoltók törvényben rögzített kötelességei közé tartozik, hogy segítséget nyújtsanak minden esetben, amikor emberi életek forognak kockán, így a darazsak megfékezésében is.

A fővárosban öt tűzoltóságon rendelkeznek méhek befogásához szükséges eszközökkel, védőfelszerelésekkel. A tűzoltóságok általában olyan szabadnapos tűzoltókat kérnek meg a rovarok befogására, akik maguk is méhészek, hogy a befogás szakszerű legyen – mondta a szóvivő.

Dobson Tibor megjegyezte: a lakótelepeken főleg darazsak szoktak riadalmat kelteni, amikor megtelepszenek a panelépületek oldalán. A rovar azonban néhány órán belül továbbáll, amikor rájön, hogy nem virággal van dolga.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik