Belföld

Nem engedik szabadlábra a Balla Irma fiát

Nem helyezték szabadlábra Balla Irma egykori debreceni fideszes önkormányzati képviselő fiát, akit anyja meggyilkolásával vádolnak; a védői előterjesztést a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság szerdán elutasította.

Az első fokon eljáró bíróság döntése ellen azonnali fellebbezést jelentett be a vádlott, S. Sándor és védője. Magyar György ügyvéd az MTI-vel közölte: kiegészítő fellebbezést is benyújtanak az ítélőtáblához, ebben kifejtik, hogy a szabadságelvonást jogsértőnek tartják.

Megítélése szerint a tíz “korrekt tárgyalási napon” nem merült fel olyan terhelő adat, amely a vádlott bűnösségére utalt volna. A korábban ismertetett poligráfos vizsgálat is negatív volt, vagyis S. Sándor nem hazudott, amikor arra a kérdésre, hogy ő ölte-e meg az anyját, vagy bármilyen köze van-e a gyilkossághoz, nemmel válaszolt.

S. Sándor szerdán ügyvédje útján közölte: ártatlan, bízik a felmentésében, s reméli, mielőbb szabadlábra kerül.
Balla Irmát brutális körülmények között, lakásában gyilkolták meg 2007 húsvétján. Egy évvel később a rendőrség az asszony fiát gyanúsította meg a gyilkosság elkövetésével.
A szerdai tárgyaláson politikusokat is meghallgatott a bíróság. Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő, Debrecen polgármestere elmondta: Balla Irmát a halála előtti napon – kérésére – irodájában fogadta, a képviselő a körzetében működő Köz-Ért Egyesület vezetői és a közte felmerült ellentétekről tájékoztatta őt.

Balla Irma politikai-közéleti problémákról számolt be, egyebek mellett arról, hogy az egyesület nem segítette megfelelően a kampányban, s nem támogatta a körzetben végzett munkáját sem – mondta a polgármester. Kósa Lajos azt mondta Balla Irmának, hogy érdemben csak akkor tud állást foglalni, ha tájékozódik másoktól is – név szerint Nagy Sándor önkormányzati képviselőt, Papp László Fidesz-frakcióvezetőt és Pósán Lászlót (Fidesz), a térség országgyűlési képviselőjét említette -, addig arra kérte Balla Irmát, hogy a megbeszélésükről ne nyilatkozzon.

A védő kérdésére Kósa Lajos kitért arra is: a megbeszélésüket követően Fidesz-csoportülést tartottak Debrecenben, ahol 30-40-en szerezhettek tudomást arról, hogy Balla Irma miért kereste fel őt. A polgármester elismerően szólt Balla Irma képviselői munkájáról, mint mondta “sosem vetődött fel, hogy helyette mást indítsanak jelöltként a körzetben”, és sem ő, sem az ugyancsak tanúként meghallgatott Pósán László nem tudott Balla Irmának arról a titokzatos “fideszes barátjáról”, akiről korábban egy tanú számolt be.

Pósán László is megerősítette: tudott a Balla Irma és a Köz-Tér Egyesület vezetője közötti vitákról, mindketten hozzá is fordultak segítségért, de közölte velük: ez nem pártügy, civil szervezetről lévén szó egymás között kell megoldani a problémájukat. Kérdő Zsuzsa, aki Balla Irma megüresedett képviselői helyét foglalta el a debreceni közgyűlésben, csak közvetetten tudott az egyesületbeli nézeteltérésekről. Megítélése szerint képviselő-jelöltként úgy kerülhetett képbe, hogy Pósán László közvetlen munkatársa és a Fidelitas alelnöke volt.

A bíróság meghallgatta a Köz-Ért Egyesület vezetőit is. Az egyik tanú szerint az egyesület elnöke és Balla Irma között nagyon eldurvult a viszony, az elnöknő folyamatosan “piszkálta, mocskolta Irmát”. A tanú felidézett egy beszélgetést, amikor az egyesület elnöke közölte vele: “Irmával már nem lesz gond, félreállítom, a fényképe a hűtőm fagyasztójában van, minden este kiveszem és megszurkálom”. Az egyesület elnöke lányára hivatkozott, aki “Boszorkányboltot” működtet, s szerinte ez eredményes módszer lesz “Balla Irma eltüntetésére”.
Az egyesület elnöke – bár elismerte, hogy sok vitája volt Balla Irmával -, mindezt tagadta, s a szembesítésük eredménytelen volt.

A Balla Irma-gyilkosság tárgyalása július 10-én folytatódik a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.