Belföld

Hol mennyit spórolna Bajnai?

A Bajnai-csomag kiadáscsökkentő elemeinek tételeiből a nagyobb megtakarítást a közszférát és a nyugdíjasokat érintő lépések jelentik - állítják kormányzati források.

Az MSZP és az SZDSZ képviselői által aláírt és Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt által elvárt politikai nyilatkozat a kiadáscsökkentő, „fájdalmas, lemondást jelentő” intézkedéseket sorolja fel. Ezek között a legnagyobb megtakarítást a közszférát és a nyugdíjasokat érintő lépések jelentik.

A számítások szerint idén 60, jövőre 120 milliárd forintot lehet megspórolni azzal, hogy felülvizsgálják a közszféra 2009 második félévi keresetkiegészítését (ez az a pótlék, amelyet a 13. havi juttatás megszüntetését követően kaptak meg a közszférában dolgozók).

2010-ben 70 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelent majd, hogy a közszféra bruttó állami juttatásait befagyasztják. Az, hogy a 2009. évi nyugdíjkorrekciót jövő évre ütemezik át, 10 milliárd, az idei 13. havi nyugdíj második részének visszavonása pedig 80 milliárd forintos spórolást jelent ebben az évben. A 13. havi nyugdíj teljes megszüntetése jövőre 160 milliárd forintos, a 2010. évi csökkentett nyugdíjkorrekció elhagyása pedig 4-5 milliárd forintos megtakarítást eredményez; a nyudíjindexálás – amelyről még a Gyurcsány-kormány döntött – megváltoztatása pedig jövőre 70-90 milliárdos tételt jelent.

A szociális támogatások csökkentésének legnagyobb kiadáscsökkentő tétele a lakástámogatások idei felfüggesztése és a gáz-, távhőár-kompenzáció idei csökkentése, jövő évtől pedig a fokozatos kivezetése. Előbbi idén 15 milliárd, jövőre 30 milliárd forint, a gáz-, távhőár-kompenzáció megváltoztatása 2009-ben 20, 2010-ben pedig 40 milliárdos megtakarítás.
A táppénz általános mértékének 60 százalékra csökkentése 2010-ben jelentene megtakarítást, 10-20 milliárd forint között; jövőre 10 milliárdos tétel lenne a családi pótlék összegének jelenlegi szinten való befagyasztása.

Szintén jövőre jelentene spórolást a családi pótlék jogosultsági korhatárának 23-ról 20 évre való csökkentése, hozzávetőleg ez is 10 milliárd forint. Csupán 1-2 milliárd forintos megtakarítást jelentene a gyes, gyed időtartamának 2 évben való maximálása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik