Belföld

Újra üzemel a Mátrai Erőmű megégett blokkja

Kedd hajnaltól újra működik a Mátrai Erőmű IV-es számú, a múlt hét pénteken tűzkárt szenvedett blokkja - tájékoztatta az MTI-t a társaság igazgatóságának elnöke.

A helyreállítás eredményeként, egyelőre kapacitásának 60 százalékán működik a 232 megawattos blokk, ami 140 megawattos teljesítményt jelent – közölte Valaska József.
A teljes helyreállítás, a tervek szerint a hét végére fejeződik be. A villamos energia ellátás biztonsága érdekében az V-ös blokk tervezett karbantartására csak a IV-es blokk teljes helyreállítása után kerül sor – tette hozzá.

Az erőmű dolgozói április 3-án hajnali 1 óra 32 perckor észlelték hogy égnek a IV-es blokk 7. emeletén, 36 méter magasságban a blokk szénszállító szalagjai.

Az üzem saját tűzoltósága azonnal hozzákezdett az oltáshoz és megakadályozták a lángok továbbterjedését. Ezt követően a gyöngyösi és a hatvani tűzoltókkal közösen fékezték meg a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

Valaska József a tűz eloltását követően tartott sajtótájékoztatón elmondta: a mérések szerint se a légtérbe, se a talajba nem került a tűz miatt káros anyag. A tűz fellobbanása annál is inkább meglepetésként érte az üzem dolgozóit, mert nemrég fejeződött be az az egyhónapos karbantartás, amelynek során a blokk valamennyi berendezését átvizsgálták és kitisztították. Akkori tájékoztatása szerint a 232 megawatt teljesítményű blokk kiesése nem okozott zavart az ország villamosenergia ellátásában.

A balesetet követően arról is beszámolt, hogy a kár értéke, a becslések szerint, összességében, mintegy egymilliárd forint. Ebből 500 millió a termeléskiesésből eredő kár, a berendezések meghibásodása miatt pedig ugyancsak félmilliárd forintnyi kár érte a társaságot. A cég rendelkezik biztosítással, így a gépek meghibásodásából eredő kárt megtéríti a biztosító.
A három, egyenként 232 megawattos és két, egyenként 100 megawattos áramtermelő blokkot üzemeltető Mátrai Erőmű Zrt., a Paksi Atomerőmű után az ország második legnagyobb villamosenergia termelő üzeme.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik