Belföld

Újra gyújtogattak Tatárszentgyörgyön

Biztosan nem elektromos tűz miatt lobbant lángra kedd hajnalban Tatárszentgyörgyön egy roma politikus lakóháza, s az is biztos, hogy valamilyen égésgyorsítót használtak - mondta Papp Péter, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója.

A gyújtogatók valamilyen égésgyorsító anyagot használtak – mondta Papp Péter, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója az MTI-nek. Hozzátette, hogy a helyi cigány önkormányzat elnökhelyettesének háza égett le, a tűzben senki nem sérült meg.

Rendőrök felügyelnek (Fotó: MTI)

Rendőrök felügyelnek (Fotó: MTI)

Az igazgató szerint az égésgyorsító szénhidrogén származékot az egyik szoba padlószőnyegén találták meg a dabasi helyszínelők. Az anyag vizsgálata folyamatban van, ám a végleges eredményre akár 2-3 napot is várni kell.

Megkezdődtek a tanúkihallgatások is – tette hozzá Papp Péter, aki elmondta: a tatárszentgyörgyi roma kisebbségi önkormányzat egyik szószólója, Horváth Lídia a kigyulladt ház tulajdonosa. Épp polgárőri járőrszolgálatot látott el, amikor lángra lobbant az otthona. Az ügyben a dabasi rendőrök vizsgálódnak – közölte a bűnügyi igazgató.

Épp járőrözött

Horváth Lídia elmondta: éjjel fél 3 körül észlelték a tüzet, a tulajdonában lévő családi házban nem tartózkodott senki, ugyanis egyedül él, ő pedig járőrszolgálatban volt az éjszaka.

A tatárszentgyörgyi cigány kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese azt mondta: azért volt járőrszolgálatban a település roma lakosaival, mert a február végi tragédiát követően megszervezték a roma polgárőrséget. Megjegyezte, a kettős gyilkosság óta félelemben élnek a cigányok nemcsak a helyi roma telepen, hanem a faluban is.

Horváth Lídia mondta, a lakás két helyisége a bútorzattal együtt teljesen kiégett

Kutyák is dolgoznak

A dabasi tűzoltóság annyit közölt: egységeik a helyszínen vannak, ahol a tűz okának megállapításában részt vesz a Pannon Kutyás Mentőszolgálat is.

A kedden felgyújtott ház 250-300 méterre van a februári kettős gyilkosság helyszínétől.

Nem akar úgy járni

Velikovszki Zoltán dabasi tűzoltóparancsnok elmondta: ezúttal is ő végzi a tűzvizsgálatot, de a dabasi rendőrök is a helyszínen tartózkodnak, szemléznek. Közölte: a háznak csak az egyik helyisége égett ki, a többi a koromtól és a füsttől károsodott.

“Mindent nézünk, mindent vizsgálunk, ám ennél többet nem mondanék, nem akarok úgy járni, mint februárban” – hárította el a további kérdéseket a parancsnok, aki ellen a Pest megyei rendőrfőkapitány a kettős gyilkosság körülményeit érintő vizsgálat miatt fegyelmi eljárást kezdeményezett.

Nem nyilatkozott Berente Imréné, Tatárszentgyörgy polgármestere sem. Csak annyit mondott: “semmit sem hallott, semmit sem tud és még a helyszínen sem járt”.

Tatárszentgyörgyön február 23-ra virradóra ismeretlenek sörétes fegyverrel agyonlőttek egy ötéves kisfiút és 27 éves édesapját, amikor égő házukból menekültek. A házat a támadók feltehetően Molotov-koktéllal gyújtották fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik