Belföld

Együttműködik a Fidesz és a Jobbik?

Bár retorikájában elhatárolódik egymástól a Fidesz és a Jobbik, valójában választási és önkormányzati együttműködés, szövetség van a két párt között - állítja a liberális Republikon Intézet.

A Republikon „nemzeti összefogás” politikai gyakorlatáról szóló elemzése szerint a 2006-os önkormányzati jelöltállítás során megfigyelhető volt, hogy „a cigánybűnözést emlegető radikális párt” a parlamenti jobboldalhoz köthető.

Az elemzés a Fidesz és a Jobbik szövetségét, a láthatóan tudatos, összehangolt jelöltállítást és a jobboldali sikert követő, intézményesült önkormányzati együttműködéseket mutatja be. Megállapítja, hogy a 2006-os önkormányzati választás során a Jobbik majdnem minden hatodik jelöltje a nagyobbik ellenzéki párttal közösen indult, és a párt összességében tízszer annyi mandátumot szerzett szövetségben, mint egyedül.

A radikálisok jelöltjeik visszaléptetésével is segítették a Fideszt, amely több ízben ennek eredményeként jutott polgármesteri pozícióhoz és közgyűlési többséghez, a támogatást pedig legtöbbször bizottsági helyekkel hálálta meg. Így válhatott például a fideszes többségű szolnoki önkormányzat városgazdálkodási bizottságának tagjává a Jobbik alelnöke.

A legutóbbi önkormányzati választásokon a Jobbik mandátumainak 82 százalékát a Fidesszel közösen szerezte az intézet elemzése szerint.

A Republikon azt írja magáról egy kiadványában, hogy „pártpolitikailag független, de vállaltan a liberális értékeknek elkötelezett, piaci alapon működő politikai-kommunikációs intézet”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik