Belföld

Schmitt és Göncz is népszerűbb Bokrosnál

Az EP-listavezetők közül Bokrost ismerik a legtöbben, de Schmitt Pál a legnépszerűbb. Morvay Krisztinának pedig magasabb az ismertsége, mint az évtizedek óta politizáló Szent-Iványi Istvánnak. Közben egyre emelkedik azoknak a száma, akik tudják: idén EP-választást tartanak – áll a Századvég és a Forsense közös felmérésében.

A Forsense márciusi felmérésében külön vizsgálta a parlamenti pártok és a Jobbik EP-listavezetőinek ismertségét és népszerűségét. A legismertebb a listavezetők közül Bokros Lajos, mindössze a válaszolók öt százaléka nem ismerte őt. A volt pénzügyminiszter osztja meg ugyanakkor leginkább a választópolgárokat, és 40 pontos népszerűségi indexe a legalacsonyabb a listavezetők között – írja a Századvég és a Forsense közös elemzése.

Az öt vizsgált listavezető közül a legnépszerűbb Schmitt Pál, akinek a 100 fokú skálán elért 49 pontos értéke a jelenlegi népszerűségi mutatók szintje mellett viszonylag magasnak mondható, őt követte szorosan Göncz Kinga és Szent-Iványi István. A három listavezető közti különbség nem tekinthető szignifikánsnak. A felmérés egyik meglepő eredménye, hogy Morvai Krisztina ismertsége nagyobb volt a megkérdezettek körében, mint a magyar politikai élet régi szereplőjének számító Szent-Iványi Istváné.

Népszerű politikusok mehetnek Brüsszelbe

A teljes politikusi mezőnnyel összehasonlítva kiemelhető, hogy az EP-listák vezetői párttársaik körében is inkább a népszerűbb politikusok közé számítanak. Ez alól Bokros Lajos és Morvai Krisztina jelent kivételt, gyengébb szereplésük éppen abból következik, hogy az ellenoldal szavazói az átlagosnál alacsonyabb, sok esetben a legalacsonyabb osztályzatot adták számukra.

Az EP-listavezetők ismertsége (Forrás: Századvég-Forsense)

Az EP-listavezetők ismertsége (Forrás: Századvég-Forsense)

Az előbbi esetében a személy politikai előélete (Bokros-csomag), az utóbbinál elsősorban az őt támogató radikális párt erősebb elutasítottsága okozza az alacsonyabb osztályzatokat. A kis pártok esetében ez a jelenség nem jelent feltétlenül problémát, hiszen az 5 százalékos küszöb eléréshez, nekik nagyobb szükségük van a kisebb számú, de erősen elkötelezett szavazók aktivitására.

Egyre többen tudják, hogy választás lesz

Márciusban ismét nőtt azok aránya, akik tudják, hogy ebben az évben lesznek az EP-választások. Míg februárban a kérdezettek 43 százalékának volt tudomása az idei szavazásról, addig márciusban, még a Köztársasági Elnök bejelentése előtt már több mint 50 százalék volt a helyes válaszok aránya – áll a Századvég és a Forsense legfrissebb felmérésében.

Mindkét nagy párt szimpatizánsai körében növekedett a korábbi hónapokhoz képest a választásokat erre az évre datálók aránya, az MSZP szavazók 64 százaléka a Fidesz szavazók 54 százaléka jelölte az idei dátumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik