Belföld

Magyar volt az Irakban fejbe lőtt vállalkozó

Magyar volt a férfi, akit Irakban a múlt hónapban lőtt le egy amerikai katona. Az eset miatt a katona ellen vádat emeltek.

Korábban bizonytalan sajtóhírek láttak napvilágot és a Külügyminisztérium sem tudott megfelelő információkat adni az esetről. Végül Held Andrea, a megölt férfit foglalkoztató TOIFOR Csoport marketingvezetője hétfőn közölte, hogy a férfi március 26-án vesztette életét. Az esetről elárulta, hogy a magyar teherautó-vezetőt Tádzsi iraki város amerikai támaszpontján lőtték fejbe.

A Zalai Hírlap online kiadásának hétfő esti közlése szerint az áldozat Bogdán Tibor, egy 30-35 éves, nagyradai férfi, aki a helyi Lungo Drom szervezet alelnökeként is tevékenykedett. Halálhíréről már korábban értesültek a helybéliek, mert lakhelye előtt mécsesek, virágok sorakoznak.

A lap úgy tudja, hogy a férfi először egy éve ment ki Irakba, ahol fél évet dolgozott, majd tavaly szeptemberi hazaérkezése után házat vett magának Nagyradán. Fel akarta újítani az épületet, vélhetően erre teremtette volna elő a pénzt a második iraki úttal.

Február 11-én hagyta el Magyarországot és augusztusban érkezett volna haza. Bogdán Tibor korábban elvált feleségétől, testvérei, rokonai és 6 éves fia várta vissza.

Az amerikai erők hétfőn közölték, hogy Irakban vádat emeltek egy amerikai katona ellen egy külföldi alvállalkozó múlt hónapban történt lelövése miatt. Az AFP francia hírügynökség arról számolt be, hogy az alvállalkozó magyar volt. A vád szerint a 25 éves Carl Stovall őrvezető Tádzsi amerikai támaszpontján lőtte le az alvállalkozót – olvasható az amerikai erők jelentésében, amely nem részletezte az emberölés körülményeit, nem közölte az áldozat nevét. A francia hírügynökség jelentése szerint a vádemelésről szóló amerikai közlemény magyar állampolgárként határozta meg az áldozatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik