Belföld

Lemondások várhatók az SZDSZ-ben?

Bár maga nem lép ki az SZDSZ-ből a párt Békés megyei ügyvezető elnöke, Nagy Béla szerint lemondások várhatók. A polgármester úgy véli: egy támogatás nélküli kormánynak nincs jövője, ráadásul nem látja a vidék számára a válságból való kiutat. Szerinte „normális ember” nem adónöveléssel fog ehhez hozzá.

Bajnai Gordon személyével nincsen baja, de a társadalmi támogatottság nélküli kormányt alkalmatlannak tartja Nagy Béla, az SZDSZ Békés megyei ügyvezető elnöke. A 19 éve hatalomban lévő medgyesegyházi polgármester szerint bár a helyzethez képest Bajnai akár szimpatikus is lehetne – legalábbis sokkal szimpatikusabb, mint a Szekeres-vonal – de tény: a miniszterelnök-jelölt egy vesztes, rosszul politizáló Gyurcsány-kormánynak volt tagja. Nagy az FN-nek úgy fogalmazott: észre kell venni a számok mögött az embereket is, mert lehet az a világ legjobb programja, ha nincs társadalmi támogatottság, akkor megvalósíthatatlan.

Nagy Béla a megyei elnöki és az országos tanácsban betöltött szerepéről is lemondott, de a pártból nem lép ki, mivel vasárnap érdemi vitában maradtak alul, 21-en. A politikus szerint tömeges kilépések nem, de lemondások várhatók az SZDSZ-ben.

Vidéken nem látszik a kiút a válságból

Nagy Béla, Medgyesegyháza polgármestere (Forrás: szdsz.hu)

Nagy Béla, Medgyesegyháza polgármestere (Forrás: szdsz.hu)

Nagy korábban, a „Liberálisok a vidékért” nyilatkozat aláírásakor több párttársával együtt úgy fogalmazott: a sikeres és eredményes vidékpolitikát számukra hitelesen Fodor Gábor képviseli. A politikus az FN-nek most úgy fogalmazott: túlzás lenne azt mondani, hogy ez a várakozásuk beteljesedett, ráadásul egyelőre a kiút sem látszik, hiszen az SZDSZ által támogatott Bajnai-csomag leginkább a vidék helyzetét nem veszi figyelembe.

A dél-békési polgármester szerint ilyen mértékű munkanélküliség még sosem volt, ráadásul a fiatal, 18-28 éves korosztályok érintettsége is példátlan módon nőtt. Emiatt pedig nemcsak az egyetemisták vándorolnak el, hanem már a jó szakmunkások is.

Normális ember nem adónöveléssel kezd?

A legnagyobb bűn az, hogy az eddigi 5 kormány és a most következő 7. miniszterelnök között egyetlen olyan sincs, aki valóban odafigyelt volna a vidékre – mondta Nagy Béla, aki az aktuális válságintézkedésekről szólva úgy fogalmazott: „Volt módom válságokat kezelni városi és megyei szinten is. Normális ember nem az adó- és illetékterhek növelésével teszi ezt.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik