Belföld

Az SZDSZ is támogatja Bajnait

Az SZDSZ Országos Tanácsa vasárnap kétharmados többséggel úgy döntött, hogy a párt országgyűlési frakciója támogassa Bajnai Gordon miniszterelnökké választását. A tanácskozás elején a pár órája az MSZP által miniszterelnök-jelöltté választott Bajnai Gordon is részt vett.

Az SZDSZ Országos Tanácsa 62:21 arányban elfogadott határozatával megadta a felhatalmazást a párt ügyvivői testületének: támogathatja a jövendő kormányt abban az esetben, ha az előzetes várakozásoknak megfelelőnek tartják a kormányprogramot és a kormánylistát – mondta Fodor Gábor pártelnök vasárnap, az ot több mint négyórás ülését követően.

Emlékeztetett arra, hogy az SZDSZ korábban azt kérte: a kormány programja alapvetően a Reformszövetség programján alapuljon, olyan változások történjenek a kabineten belül, amelyek egyértelműen szakértői válságkezelő kormányjelleget adnak annak.

Emellett azt kérték, hogy az új miniszterelnök itthon és külföldön is képes legyen bizalmat ébreszteni a magyar gazdaság iránt. Fodor Gábor véleménye szerint ezek a feltételek teljesülni látszanak.

Az üt és a frakció már rábólintott

Múlt héten a szabad demokraták ügyvivő testülete (üt) és frakciója hétfő hajnalba nyúló közös megbeszélést tartott. A vita végén az üt jelenlévő tagjai 7:5, míg az országgyűlési képviselők 13:4 arányban támogatták Bajnai Gordon jelöltségét.

A miniszterelnök-jelölt az újságíróknak csak annyit mondott az SZDSZ-ülésre menet, hogy azok a részletek, amelyeket a sajtóból meg lehetett ismerni, programjának a legfájdalmasabb, legkeményebb lépéseit rögzítik, ugyanis ezekre kell garanciát és megállapodást kötni a képviselőkkel.

Hozzátette: ezt követően dolgozzák ki és az új kormány megválasztását követően teszik közzé azt a programot, amelyről az őt támogató pártokkal is szeretne megegyezni.

Bajnai Gordon vasárnap délután háromnegyed ötkor távozott az SZDSZ Országos Tanácsának üléséről.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje az újságíróknak csupán annyit mondott, most az volt a tét, hogy ismertesse programját, elmondja, miért vállalta a felkérést és válaszoljon az eddig felmerült kérdésekre a program kapcsán.

Hozzátette: a szabad demokraták tovább üléseznek és majd meghozzák döntésüket, amelyről őt is tájékoztatni fogják.

Bajnai vagy választás

Pénteken, az ügyvivői testület ülése után, Fodor Gábor pártelnök azt mondta, ha az országos tanács nem támogatja Bajnai Gordon személyét, akkor előre hozott választások következhetnek. Vasárnap kora délután az MSZP-kongresszus úgy döntött, hogy Bajnai Gordon legyen hivatalosan is a párt miniszterelnök-jelöltje.

Az ülésre érkező Fodor Gábor pártelnök nem akart nyilatkozni, mert – mint mondta – utána úgyis sajtótájékoztatót tartanak. Közölte: korrekt és tisztességes vitára számít. Kérdésre hozzátette: megpróbálják meggyőzni azokat a képviselőket, akik korábban nem támogatták Bajnai Gordont.

Gulyás és Béki nem tágít

Közülük kettő, Gulyás József és Béki Gabriella egyaránt azt mondta, hogy nem látnak okot, amiért meg kellene változtatni a véleményüket. Léderer András ügyvivő az MTI-nek azt mondta, hogy ő sem támogatja Bajnai Gordont, de szerinte csak az arány kérdéses, hogy az országos tanács hogyan fogadja el a jelöltséget.

Eörsi Mátyás viszont úgy fogalmazott, hogy az ország túlköltekezett és ezt a folyamatot valakinek meg kell állítani. Hozzátette: hisz a jelölt programjában, mert véleménye szerint ilyen bátor programmal még senki nem állt elő annak érdekében, hogy rendbe hozzák az ország pénzügyi helyzetét.

Demszky Gábor főpolgármester kijelentette: egyaránt támogatja Bajnai Gordon megválasztását és programját is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik